Special: Den Haag

Den Haag is een stad van uitersten. Het is een stad van vrede en recht. Van historisch centrum en strand. Van nieuwe stijlen en oude meesters. Van winkels en paleizen. Van exotische keuken en Hollandse vishaven. Van internationale rechtspraak en wijsheid van de straat. Van Hagenaren en Hagenezen. Den Haag beschikt over uitgebreid openbaar vervoer en het centrum ligt op slechts 15 per tram of fiets van het strand vandaan. Ontdek het ook. Welkom in Den Haag!

Ochtend in Den Haag

Bij aankomst in Den Haag begint u de dag met een uitgebreid ontbijt. Dit kan bij de vele ontbijtgelegenheden in deze historische stad. Misschien wilt u eerst even ministers spotten of een wandeling maken over het Binnenhof. Maar daarna is het tijd voor koffie met een krantje!

Spot ministers op het Binnenhof

Ontbijt

In Den Haag komt u tijd tekort om van alle culinaire mogelijkheden te genieten. Er zijn veel eettentjes waar u voor een luxe ontbijt terecht kunt. Bij de Bakkerswinkel is alles huisgemaakt en wordt het brood behalve in de lunchroom gebruikt, ook aan de toonbank verkocht. Een echte belevenis is een rondvaart inclusief ontbijt. Dit kan al vanaf 7 uur ’s ochtends!

Koffie

Een high tea in Den Haag is een uitstekend moment om even koffiepauze te houden. In het Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout kunt u een viergangen high tea met sublieme theesoorten nemen. Bij theesalon Lapsang kunt u van een traditionele high tea genieten. Echte koffieconnaisseurs lopen vanuit het Hofkwartier de luxe winkelstraat Noordeinde in. Hier zijn chique boetiekjes en galeries en hier vindt u Lola Bikes & Coffee. Bij dit originele koffietentje drinkt u koffie tussen bijzondere tweewielers, eet u taart tussen het shoppen door en kopen opa’s een stoere fiets voor hun kleinzoon.

Het Binnenhof van Den Haag

Het Binnenhof is zeker een bezoekje waard

Bezienswaardigheid

Voor wie wil weten wat Den Haag en Nederland zo bijzonder en uniek maken, neemt vanuit de binnenstad de tram of fiets naar Madurodam. In het vernieuwde attractiepark komen de miniaturen en hun verhalen tot leven. En u moet zelf aan de slag: containers op een vrachtschip laden in de haven van Rotterdam, een vliegtuig laten opstijgen vanaf Schiphol en de Oosterscheldekering bedienen om te voorkomen dat het dorpje dat erachter ligt onder water loopt. Handen uit de mouwen dus!

Madurodam, waar alles klein is maar toch groot

Middag in Den Haag

Na een fietstochtje, wandeling of een ochtend vol winkelplezier is het tijd voor een lunchpauze. In Den Haag is er een ruim aanbod aan verschillende soorten lunchtentjes, waar u heerlijk kunt bijkomen van een enerverende ochtend. Speciaal voor kinderen (7 t/m 13 jaar) organiseert ProDemos elke zondagmiddag een kinderrondleiding over het Binnenhof.

Lunch

Bij lunchroom Tasty heeft u de keuze uit een uitgebreid aanbod van broodjes, hamburger, salades en soepen. Bij Tasty kunt u overigens ook ontbijten en dineren.

Bezienswaardigheid

Een weekendje Den Haag krijgt een extra dimensie door de aanwezigheid van 11 kilometer strand in de achtertuin. De hippe en relaxte beachclubs aan het strand worden afgewisseld door restaurants en cafés aan de boulevards. Met een gekoeld biertje of frisse cocktail en geniet van het uitzicht. Hier kunt u overigens ook heerlijk borrelen in een van de vele strandtentjes.

In het Mauritshuis kunt u een uitgebreide collectie van grote meesters bezichtigen. Als ‘pareltje’ vindt u hier het “Meisje met de parel” van de schilder Johannes Vermeer. Het Haagse Gemeentemuseum staat bekend om zijn vaste collectie schilderijen van Piet Mondriaan, waaronder de vermaarde “Victory Boogie Woogie”. Tot media 2014 zijn deze twee musea tijdelijk in hetzelfde gebouw ondergebracht: zes eeuwen kunst onder één dak!

Het meisje met de Parel in het Mauritshuis

Als het wat kouder wordt, is het met terrasverwarmers en fleecedekens op één van de gezellige pleinen in de binnenstad ook prima uit te houden. Op de Grote Markt is de sfeer gemoedelijk, het publiek veelal creatief en eigenzinnig. Midden op de markt vinden veel activiteiten plaats, van PopHotSpot tot een Old School Rollerdisco, en dansen doe je in het Paard van Troje of De SuperMarkt. Op het Plein, naast het politieke hart van Nederland, komen na vijven de kantoorpakken en yuppen een drankje doen. Niet zelden lopen hier ministers en staatssecretarissen rond.

Avond in Den Haag

Liefhebbers van de Italiaanse, Franse, Spaanse, Mexicaanse en Aziatische keuken hebben een ruime keuze aan restaurants in Den Haag. Eén van de meest historische grachten van Den Haag, de Dunne Bierkade, biedt als ‘Avenue Culinair’ een selectie van restaurants met een internationale keuken. Voor de hippe restaurants is de Prinsestraat een goede plek om te zoeken.

Diner

Een van de beste sushirestaurants van Zuid-Holland is Oni. Ook Chinatown is met z’n dim sum, sushi en noodles restaurants een aanrader voor mensen die een keer iets anders willen. Voor een diner bij zonsondergang lenen de Haagse badplaatsen Scheveningen en Kijkduin zich uitermate goed. Met name de Scheveningse Haven is een dynamisch decor voor sfeervol flaneren en smakelijke intermezzo’s.

Flaneer over de boulevard van Scheveningen

Bezienswaardigheid

Een wandeling over de haven levert absoluut een schouwspel op. Kotters en hypermoderne plezierschepen of zeilboten liggen gebroederlijk zij aan zij. Bewonder het schouwspel bij avond en reserveer een goed plekje met uitzicht op de haven in één van de vele gezellige restaurants, zoals The Harbour Club. Dat de haven, ondanks modernisatie, nog steeds de geur van verse vis ademt, zie je terug op de menukaart. Verse vis voert de boventoon. ‘s Avonds kunt u dansen bij Millers of Luden.

Hotel

Na een dag heerlijk shoppen, uitwaaien op het strand of cultureel vermaak in de hofstad, gaat u slapen in stijl. Den Haag biedt een scala aan kwalitatieve hotels, variërend van fameuze onderkomens waar verschillende beroemdheden u reeds voorgingen, zoals Hotel Des Indes en het Kurhaus in Scheveningen, tot intieme boetiekhotels met persoonlijke touch, zoals de Haagsche Suites en het Parkhotel naast de tuinen van koninklijk Paleis Noordeinde.

Vervoer naar Den Haag

U kunt Den Haag gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Wanneer u met de auto komt, kunt u vooraf bekijken waar u goedkoop of makkelijk kunt parkeren.

Comments are closed.