Natuur in Colorado

natuur-icoon-verkeersbureaus De natuur van Colorado is overweldigend en groots. De Rocky Mountains zijn ongetwijfeld het meest gezichtsbepalend voor de staat, maar de natuur is zoveel diverser dan de bergen en bossen van het noorden. Het zuiden van Colorado lijkt in veel opzichten meer op de parken en woestijnen van de aangrenzende staten New Mexico, Arizona en Utah. Tijdens een reis door Colorado kan je in een dag tijd veel verschillende landschappen doorkruisen, dat maakt een road trip nog leuker!

Late fall bij Leadville

Sneeuw in de herfst bij Leadville

De vier nationale parken van Colorado: Rocky Mountain, Mesa Verde, Great Sand Dunes en Black Canyon of the Gunnison National Parks geven de natuurrijke diversiteit van Colorado goed weer. De majestueuze Rocky Mountains, de zandvlakten van Great Sand Dunes National Park, de enorme kloof bij Black Canyon of the Gunnison en de prehistorische nederzettingen bij Mesa Verde zijn een weerspiegeling van de vele gezichten van deze Amerikaanse staat.

 

 

 

 

 

Rocky Mountain National Park

Rocky Mountain National Park viert in 2015 haar honderdste verjaardag. Het was destijds pas het zesde nationale park van de Verenigde Staten en ontvangt tegenwoordig jaarlijks ruim 3 miljoen bezoekers. Het park beslaat een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante kilometer en is onderdeel van de Rocky Mountains, het belangrijkste gebergte van Noord-Amerika dat zich uitstrekt van het hoge noorden in Alaska tot New Mexico in het zuiden.

 

Dit zijn de hotspots van Colorado

Download nu handige tips over Colorado. Alleen vandaag gratis te downloaden!

 

Amerika wordt als het ware in tweeën gesplitst door de zogenaamde Continental Divide, waarvan de Rocky Mountains een belangrijk onderdeel zijn. Het park huisvest naast de gezichtsbepalende bergen ook valleien en alpenweiden, bossen, meren en rivieren en natuurlijk heel veel wilde dieren. Er leven ruim 3000 elanden, 800 dikhoornschapen maar ook coyotes en adelaars. Met 5 bezoekerscentra die ruim 500 kilometer aan wandelroutes in kaart brengen is een dagtocht zo uitgestippeld.

Rocky Mountain National Park

Rocky Mountain National Park

Alpine Visitor Center in Rocky Mountain National Park

Alpine Visitor Center in Rocky Mountain National Park

Mesa Verde National Park

In het zuidwestelijke puntje van Colorado, vlakbij het stadje Cortez, ligt Mesa Verde National Park. Dit park huisvest een aantal unieke prehistorische nederzettingen van Pueblo Americans, die al ruim honderd jaar geleden met veel interesse onderzocht werden door archeologen. Veilig weggestopt tegen de kliffen liggen de nederzettingen. De huizen zijn via een aantal ladders te bezichtigen, samen met een park ranger die meer vertelt over de geschiedenis van de regio.

Mesa Verde National Park

Mesa Verde National Park

Great Sand Dunes National Park

Deze torenhoge zandduinen zijn de hoogste in heel Amerika en verrassend genoeg een uitloper van de Rocky Mountains. De hoogste duin is ruim 200 meter en komt in totaal 2600 meter boven zeeniveau uit. Het duinlandschap beslaat bijna 80 kilometer binnen het park van ruim 600 kilometer.

Sand Dunes

Sand Dunes

 

Dit zijn de hotspots van Colorado

Download nu handige tips over Colorado. Alleen vandaag gratis te downloaden!

 

Black Canyon of the Gunnison

Steile, zwarte wanden rijken tot wel 800 meter de diepte in bij deze 85 kilometer lange kloof. De kloof is zo diep dat het zonlicht niet eens tot de bodem reikt! Black Canyon of the Gunnison National Park kreeg pas in 1999 de titel National Park, maar miljoenen jaren geschiedenis zijn hier te bewonderen. De naam verwijst naar de rotsen van de kloof die vaak in schaduwen gehuld zijn en daardoor zwart aandoen. De Black Canyon is bijna 2 miljard jaar oud en werd in de 18e eeuw ontdekt door Europese pioniers die Amerika introkken. Dwars door de kloof loopt nog een oude treinrails van de Denver – Rio Grande route die tussen 1870 en 1988 in gebruik was.

Hiking in de wildernis van Colorado

Hiking in de wildernis van Colorado