Distilleerstad Schiedam opent het jenever seizoen

Van april tot en met juni 2024 viert Schiedam het Dutch Distillers District. Niet alleen het veelzijdige Schiedamse jeneveraanbod staat dan extra in de kijker. Ook wordt het rijke jenevererfgoed belicht, waaronder de vele monumentale brandersmolens die in het historische stadshart pronken. Naast het permanente aanbod worden er aanvullende jeneverworkshops, masterclasses en jeneverwandelingen in de binnenstad geprogrammeerd.

Tenslotte kunnen bezoekers tijdens diverse spraakmakende evenementen uit meer dan 100 soorten jenever en gins proeven waarmee ook alcoholvrije cocktails worden bereid. Het Dutch Distillers District is dit voorjaar tot aan juni het uitgelezen moment voor een weekendje weg in dé jeneverstad van Nederland.

The New Spirit

“Schiedam is met recht ‘The New Spirit” vertelt Harrie Dechering, directeur van Schiedam Partners (S’DAM). “Samen met onze partners bouwen we een (woest) aantrekkelijke stad om te wonen, te ondernemen en om te bezoeken. Tijdens de Dutch Distillers weken kun je dat zelf beleven, dus bezoek S’DAM en dompel je onder in het Dutch Distillers District.

 

 

Jeneverfestival

Het seizoen trapt af met het Jeneverfestival op 6 en 7 april in de historische Havenkerk met op 5 april het openingsfeest ‘Steamdam’. Tijdens het festival ontdekken bezoekers wat de experts uit de jenever industrie te bieden hebben en leren zij het ambacht van gedistilleerd kennen. Naast het proeven van jenevercocktails is er muziek en culinair aanbod om in goed gezelschap te genieten. ‘’Het Jeneverfestival is hét Schiedamse evenement voor de doorgewinterde jeneverliefhebber of de nieuwsgierige fijnproever’’, aldus Marco Spruit Bleeker, brand manager van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. 6 en 7 april 2024.

Nationale Molendag

De hoogste molens ter wereld staan in Schiedam en dit is te danken aan de rijke jeneverindustrie van vroeger. Tijdens de Nationale Molendag op 11 mei ontdekken bezoekers de geschiedenis van de molens en is er een gezellige sfeer in de binnenstad. Er kan gratis een kijkje worden genomen in de molens waar ook molenaars aanwezig zijn. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te beleven en figuranten en acteurs dragen traditionele klederdracht. “Een ideaal dagje uit om het rijke molenerfgoed van Schiedam te leren kennen”, vertelt Marijn Poel van Triple C, de partij die het evenement organiseert. 11 mei 2024.

World Cocktail Weekend

Horeca en distillers uit het Dutch Distillers District slaan 17, 18 en 19 mei de handen ineen tijdens de tweede editie van World Cocktail Weekend. Na het succes van 2023 zijn er vele Schiedamse horecapartijen die dat weekend speciale cocktails en mocktails aanbieden. Op vrijdagavond wordt er muziek geprogrammeerd in diverse Schiedamse bars. Ook zijn er via de Distillers Academy bijzondere activiteiten te boeken zoals een Mojito Cocktailworkshop op de fluisterboot of een workshop om je eigen gin te maken. ‘’De Mojito boot was vorig jaar een enorm succes. Je leert cocktails shaken terwijl je het Dutch Distillers District ontdekt vanaf het water. Beter wordt het niet!’’ aldus Marciano, eigenaar van bar POST Schiedam en organisator van de workshop. 17 tot en met 19 mei 2024.

International Dutch Distillers Festival

De jenever periode komt feestelijk ten einde tijdens het International Dutch Distillers Festival. Van 24 mei tot en met 1 juni 2024 zijn bezoekers van harte welkom op verschillende locaties in de historische binnenstad van Schiedam. Het festival draait om gedistilleerd, gecombineerd met een verrassende culinaire, muzikale en culturele programmering. 24 mei tot en met 1 juni 2024

 

 

IDDF trapt af met de IDDF Restaurant Week op vrijdag 24 mei. Tijdens deze week bieden diverse horecagelegenheden speciale IDDF-menu’s. Er is een gevarieerd programma bestaande uit een stoere high gin en culinaire verrassingen tot aan ijs met bijzondere gedistilleerd-smaken en ambachtelijke jeneverbonbons. Het onderdeel IDDF Around Town bestaat uit verrassende activiteiten zoals een rondleiding door de distilleerderij van Nolet, een intiem jazzconcert in een van de hoogste molens ter wereld of een interactieve wandeling door het centrum van Schiedam. Het IDDF sluit feestelijk af met het IDDF in Concert waarbij er optredens zijn van onder andere Chef’Special, BLØF en Krezip. Meer informatie over het boeken van jeneverwandelingen, workshops, masterclasses, cursussen gedurende het hele jaar is mogelijk via de website van de Distillers Academy.

Beleef Schiedam

In Schiedam valt veel meer te beleven dan enkel het Dutch Distillers District. De stad biedt hedendaagse (culturele) hotspots, variërend van de groenste bibliotheek van Nederland in De Korenbeurs tot aan het Stedelijk Museum Schiedam die met jonge en cultureel diverse makers en Schiedammers samenwerkt. Ook zijn er galeries, platen- en koffiezaakjes en unieke shops te bezoeken. Bovendien heeft de stad een divers culinair aanbod. Sommige restaurants en horeca gebruiken ambachtelijk gemalen molenmeel van de Schiedamse molen De Vrijheid. Andere ambachtelijke makers die in Schiedam een begrip zijn is chocolatier De Bonte Koe die ook chocoladeworkshops en rondleidingen in het atelier biedt. Serious Bee Distillers maakt unieke Schiedamse honingdistillaten en zet zich in om bijenvolken gezond te maken en te houden. Schiedam is de place to be als het gaat om de jeneverambacht en het jenever erfgoed en is ideaal voor een weekendje weg buiten de gebaande paden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.