Drie slaaptips voor de kinderen tijdens de vakantie

Wanneer je op vakantie gaat met de kids, is het altijd maar de vraag of ze er net zo lekker kunnen slapen als dat ze thuis doen. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je, waarmee jij je nooit meer zorgen hoeft te maken of je kinderen nu wel of niet prettig slapen. Daarbij maakt het niet uit of jullie nu kiezen voor een kampeervakantie in een tent of een vakantie is een luxe hotel.

Dus ga je op vakantie en is het iedere keer maar weer de vraag of je kinderen wel lekker slapen? Dan zijn deze tips een absolute aanrader om goed te onthouden. We kunnen je namelijk verzekeren dat niet alleen de vakantie van je kinderen er een stuk leuker door wordt, maar die van jullie als ouders ook. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat er niets zo vervelend is als een gebroken nacht. Dit komt zowel de kinderen, als de ouders niet ten goede.

Zorg voor een rustige omgeving

Een rustige en comfortabele slaapomgeving is een belangrijke eerste stap voor een goede nachtrust. Maak de slaapkamer van je kinderen gezellig en zorg ervoor dat het er uitnodigend voor ze uitziet. Natuurlijk is dit niet in alle gevallen mogelijk, maar er zijn wel een aantal kleine dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen, ook wanneer je in een tent slaapt. Denk hierbij aan zachte verlichting, fijn en zacht beddengoed voor op het kinderbed en een opgeruimde ruimte. Laat je kinderen zelf kiezen welke knuffels ze mee willen nemen naar bed, dit kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid creëren. Vooral de eerste nacht kan het verstandig zijn om nog even bij je kind te blijven zitten, zodat ze zich vertrouwd voelen.

 

 

Vast avondritueel

Kinderen gedijen het beste bij structuur en routine. Zorg daarom ook op vakantie voor een vast avondritueel dat je samen met je kinderen doorloopt, elke avond voordat ze gaan slapen. Dit ritueel kan bestaan uit bijvoorbeeld het voorlezen uit een boek, een warme douche of het samen opzetten van rustgevende muziek. Door elke avond hetzelfde te doen, leert het brein van je kinderen dat het tijd is om te ontspannen en zich voor te bereiden op een goede nachtrust. Het beste is om precies hetzelfde te doen als dat jullie ook thuis op de kinderkamer doen. Zo zal je kind zich het snelst vertrouwd voelen, ook wanneer het in een andere omgeving is.

 

 

Voorkom dat ze teveel op hun telefoon of tablet zitten

Op vakantie mag er vaak net even wat meer dan thuis. Toch is het wel verstandig om bepaalde afspraken te maken als het gaat om het gebruik van de telefoon of tablet. Waar ze bijvoorbeeld thuis voor het slapen onder de half hoogslaper nog even op hun spelcomputer zitten, is dit op vakantie vaak wat lastiger. Beschikken ze wel over een smartphone, dan is het verstandig om bijvoorbeeld af te spreken dat ze deze tot een half uur voordat ze daadwerkelijk naar bed gaan mogen gebruiken. Door het blauwe licht te beperken, vallen ze namelijk gemakkelijker in slaap.

 

 

 

 

 

Comments are closed.