Beleef een culinaire herfst in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is volgens velen op haar mooist in de herfst, als het landschap rood, geel en oranje kleurt. Wanneer de zon in de vallei ondergaat, kan je de dolomieten zien ‘gloeien’ in prachtige kleuren. Het is ook de tijd waarin op het land de oogst wordt binnengehaald, wat gepaard gaat met unieke culinaire tradities, zoals Törggelen. Ook deze herfst wordt er in de regio van alles georganiseerd om je smaakpapillen te strelen en onvergetelijke momenten te beleven.

Törggelen, het 5e seizoen

Als je een Zuid-Tiroler vraagt hoeveel seizoenen de regio heeft, krijg je steevast vijf als antwoord. Want zodra de wijnbladeren goudgeel kleuren en de druiven zijn geoogst, begint in Zuid-Tirol het Törggele-seizoen. Van begin oktober tot eind november openen de boerencafés hun tavernes in de buurt waar kastanjes en wijn zijn geoogst. Hier kun je in een gezellige sfeer Zuid-Tiroolse lekkernijen proeven, gepaard met “Siaße” (druivenmost) en jonge wijn. Wil je deze herfsttraditie op zijn best ervaren, loop dan (een deel) van de 90 kilometer lange Kastanjeroute, wanneer de kastanjes rijp zijn. Deze eenvoudige wandeling loopt door een schilderachtig landschap van wijngaarden en kastanjebossen van het klooster Neustift bij Brixen via de hellingen van het Eisacktal, het hoogplateau Ritten en het dal van Bolzano naar Terlan/Terlano en Vilpian/Vilpiano. De regionale boerderijproducten, die je onderweg rechtstreeks bij de producent kunt kopen, zijn van hoge kwaliteit en smaken hemels.

Concerten langs de Zuid-Tiroolse wijnroute

In het zuiden van de regio wordt het dagelijks leven van de inwoners beïnvloed door wijn! Hier loopt dan ook de oudste wijnroute van Italië, die je lopend, op de fiets of met de auto kunt volgen. Je komt langs lokale dorpjes, wijnboerderijen, kastelen en historische gebouwen en bent overal omringd door wijngaarden. De komst van de herfst markeert het begin van de druivenoogst en de route is in deze periode extra bijzonder. Van 20 oktober t/m 5 november worden de beste wijnen uit de streek namelijk gecombineerd met lokale en internationaal bekende muziek, dankzij verschillende concerten langs de route. Met een entreeticket vanaf € 10 krijg je toegang tot de muzikale optredens en heb je de kans om te genieten van een prachtige selectie wijnen op unieke locaties. Laat je betoveren door de Italiaanse wijncultuur in de eerste editie van Melodie di Vini langs de Zuid-Tiroolse wijnroute!

 

 

Op culinaire reis door de Dolomieten

Het gebied van de 3 Zinnen Dolomites ontdekken is al een onvergetelijke ervaring op zich, maar wat dacht je van deze beleving gecombineerd met culinaire kunst op het allerhoogste niveau? Tijdens het driedaagse Dolomiti Gourmet Festival van 6 t/m 8 oktober ervaar je een speciaal soort smaakbeleving, omlijst door UNESCO Werelderfgoed Dolomieten als ambiance. Van een wandeling naar de lokale producenten en een gastronomische safari door Dobbiaco, tot showkoken met livemuziek. Je kan regionale lekkernijen op verschillende locaties proeven, gecreëerd door nationale en internationale chefs. Je kan deze ervaringen reserveren voor 1 dag of voor alle 3 de dagen, vanaf € 50.

 

 

Smaken van de herfst in de berghut

Tijdens de laatste twee weken van september zijn 4 berghutten in Alta Badia gekoppeld aan een boerenbedrijf uit de streek. Samen met deze producent wordt een menu samengesteld die op een geselecteerde dag geproefd kan worden. In de deelnemende berghutten kun je ook de producenten persoonlijk ontmoeten en meer te weten komen over de bijzonderheden en eigenschappen van de producten. Bij een van de deelnemende berghutten, de Ütia I Tablá hut, staat bijvoorbeeld op het menu: tortellini gevuld met ricotta en wilde kruiden met citroensaus en munt. Als je hier nog niet van gaat watertanden, dan misschien wel van dit gerecht bij Club Moritzino hut: krokante buikspek, mosterd van pompoen, sjalottenfondant met Zuid-Tiroolse wijnazijn.

Unieke wild- en bosgerechten in Eggental

Wie van heerlijke wildgerechten houdt, mag de culinaire herfst in Eggental niet missen. In dit seizoen is er overvloed aan zomerrijp fruit, bessen, kruiden en paddenstoelen wat de gezonde, natuurlijke ingrediënten zijn voor de smakelijke variaties van wildgerechten. Van 22 september t/m 7 oktober staan bij veel verschillende restaurants in Eggental bijzondere wild- en bosgerechten op de kaart. Neem voor de deelnemende restaurants een kijkje op deze website.

 

De leukste hotspots in Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

Brilschaap

Heb je wel eens van het Vilnösser Brillenschaf gehoord, oftewel het brilschaap in het dal van Funes/Villnöss? Het oudste schapenras van Zuid-Tirol heeft een kenmerkende donkere pigmentatie rond de ogen, waardoor het lijkt alsof de schapen echt een bril dragen. De Gastronomische Weken in oktober zijn gewijd aan dit schapenras en er worden dan ook verschillende activiteiten georganiseerd voor wie de Italiaanse taal machtig is. Zo kan je een begeleide excursie bijwonen waarbij deelnemers de tradities van de bergboeren leren kennen en de verschillende producten van de lokale landbouw die hierbij horen. Ook wordt er in Puez-Geisler/Odle een familiemiddag georganiseerd, waarbij je leert hoe je het wol van het schapenras verwerkt.

 

 

 

 

 

Comments are closed.