Hier is zaterdag de uitreiking van de Thea Beckman Prijs 2023

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2023 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. In het voorjaar maakte de jury de longlist van 13 genomineerde boeken al bekend waarop aansluitend de shortlist volgde.

Thea Beckmanprijs 2022 genomineerden.


Zaterdag 16 september 2023 vindt de uitreiking plaats en wethouder Gert-Jan Schotanus, Gemeente Alphen aan den Rijn, overhandigd de prijs aan de gelukkige winnaar.

De 5 genomineerde titels zijn:

  • Els Beerten – De rest van ons leven. Querido, maart 2022
  • Lida Dijkstra – Schaduw van Toet. Luitingh-Sijthoff, oktober 2021
  • Jean-Claude van Rijckeghem – Onheilsdochter. Querido, mei 2022
  • Astrid Sy – Noem geen namen. Luitingh-Sijthoff, april 2021
  • Anna Woltz – De Tunnel. Querido, mei 2022

Bij deze 5 titels zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam korte films gemaakt. Tijdens de uitreiking worden de korte films getoond. Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep van 14 jonge lezers uit het gehele land las deze shortlist en maakte daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Op 16 september wordt ook De Jonge Beckman winnaar bekend gemaakt. Emmy Stevens begeleidt deze jonge lezers.

 

 

Op zaterdag 16 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2023 als de Jonge Beckman 2023 in Archeon uitgereikt. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt een certificaat en € 1.500,- en de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering) Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar). De Schrijvers van de Ronde Tafel, genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.