De Weserbergland-Weg dat is 10 jaar vakwerk, verhalen en vergezichten

De Weserbergland-Weg viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Deze Top Trail of Germany heeft naast geweldige natuur en schilderachtige vakwerkstadjes iets unieks te bieden: je komt onderweg allerlei sprookjes- en andere legendarische figuren tegen. De 225 kilometer lange wandelroute begint in het vakwerkstadje Hann. Münden en eindigt in Porta Westfalica. Je wandelt door het heuvellandschap van het Weserbergland en legt al met al de nodige hoogtemeters af.

Als beloning krijg je regelmatig een geweldig uitzicht op de Weser, die beneden door het dal stroomt. De ongerepte natuur wordt afgewisseld door idyllische dorpjes en gezellige vakwerkstadjes. Ook kom je langs middeleeuwse burchten en imposante kastelen in de stijl van de Weserrenaissance.

Mix van ongerepte natuur en cultuur

Hann. Münden, de fraaie vakwerkstad waar de Werra en Fulda samenvloeien en verdergaan als de Weser, is het startpunt van de wandelroute. In het prachtige Naturpark Reinhardswald met oude eikenbomen en uitgestrekte beukenbossen wandel je langs het Doornroosjeslot Sababurg.

 

Lees ook dit artikel: Vleesvrij in Veggieworld Hamburg

 

Bad Karlshafen ligt direct aan de Weser; de haven is het hart van deze goed bewaard gebleven witte barokstad. Vanaf de Weser Skywalk heb je een heerlijk uitzicht over de riviervallei. In het begrazingsbos in natuurpark Solling-Vogler moet je niet vreemd opkijken als je oerossen en exmoorpony’s tegenkomt. Een heel ander karakter heeft het hoogveen van Mecklenbruch.

De prachtige Hämelschenburg in de stijl van de Weserrenaissance

Rattenvanger, Doornroosje en de leugenbaron

Vanuit het vakwerkstadje Stadtoldendorf wandel je langs het middeleeuwse klooster Amelungsborn met een prachtige kloostertuin. In Bodenwerder draait alles om de legendarische leugenbaron von Münchhausen, die trouwens echt heeft bestaan. De Hämelschenburg in de stijl van de Weserrenaissance is ongetwijfeld het mooiste gebouw langs de route. In de rattenvangerstad Hamelen kom je overal de fluitspeler tegen die de kinderen de stad uit lokte. Vanaf de markante rots Teufelskanzel heb je een geweldig uitzicht over de weidsheid van het Weserbergland. Een mooi contrast vormt de Schillat-Höhle, de noordelijkste druipsteengrot van Duitsland, waar je met een glazen lift diep onder de aarde wordt gebracht. Via het imposante middeleeuwse slot Schaumburg kom je bij het laatste hoogtepunt van de wandeling: het kolossale Kaiser-Wilhelm-Denkmal bij Porta Westfalica, dat hoog boven de Weser uittorent.

Kort en bondig

• Lengte: 225 km
• Aantal etappes: 13
• Hoogtemeters: omhoog: 6259 m | omlaag: 6343 m
• Van Hann. Münden naar Porta Westfalica
• De Weserbergland-Weg doorkruist 4 natuurparken
• Digitale routeplanning mogelijk met de gratis Weserbergland App

Meer informatie en GPX-tracks van de Weserbergland-Weg en andere Top Trails of Germany: toptrails.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.