Taxi tarieven op Europese vliegvelden met 10% gestegen

De inflatie is overal voelbaar in Europa, dit geldt ook voor reizigers die per taxi van en naar het vliegveld reizen. Uit onderzoek blijkt dat reizigers deze zomer op Europese luchthavens gemiddeld 45 euro betalen voor een taxirit naar het centrum van de stad.

In vergelijking met een jaar gelden is de prijs met gemiddeld +10% gestegen. De prijsstijging is een volgende tegenvaller voor reizigers die ook al worden geconfronteerd met duurdere vliegtickets, accommodaties, huurauto’s en parkeerplaatsen op het vliegveld. Reizigers betalen het meeste geld op de vliegvelden in Londen (Heathrow, Gatwick, Stansted en Luton), Milaan (Malpensa en Bergamo), München en Oslo. Ook op Amsterdam Airport Schiphol is een taxi naar het centrum van de stad relatief duur (55 euro), Brussels Airport scoort gemiddeld (45 euro).

 

 

Het Airport Taxi Report Summer 2022 ‘Taxi tarieven op Europese luchthavens’ vergelijkt de taxi tarieven op de 50 drukste vliegvelden in Europa. Het rapport biedt reizigers inzicht in de gemiddelde prijs voor een taxirit naar het centrum bij aankomst op het vliegveld. Prijzen van vooraf geboekte taxi’s zijn niet meegenomen in de vergelijking.

Taxirit voor 45 euro

In Europa bedraagt de gemiddelde prijs 45 euro voor een taxi van de luchthaven naar het centrum van de stad, voor een taxirit van gemiddeld 32 minuten. In vergelijking met een jaar geleden (Airport Taxi Report Summer 2021) zijn taxi’s op vliegvelden 10% duurder geworden. In Turkije zijn de taxi tarieven zelfs verdubbeld, maar hier betalen Europeanen niet meer dan voorheen, door de enorme waardedaling van de Turkse lira.

Oplopende kosten

Alle Europese landen hebben momenteel te maken met inflatie, een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. In de gereguleerde taximarkt duurt het meestal een tijd voordat prijsstijgingen worden doorgevoerd, omdat tarieven veelal bij wet zijn vastgesteld. Verschillende Europese landen en steden verhogen momenteel de maximale tarieven, tegelijkertijd hebben taxiondernemingen te maken met stijgende kosten voor o.a. brandstof, onderdelen, onderhoud en verzekeringen. Reizigers die per taxi op weg zijn van of naar het vliegveld voelen dit in hun portemonnee (+10%). Overigens worden reguleringen en bijbehorende maximale tarieven in de taximarkt niet altijd nageleefd. Zeker bij een sterk toenemende vraag, zoals nu het geval is op veel grote Europese luchthavens, komt het in de praktijk voor dat taxichauffeurs hogere prijzen in rekening brengen dan officieel is toegestaan. Dit is iets waar reizigers deze zomer mee te maken hebben in Europa.

Londen, Milaan, München, Oslo en Schiphol

Reizigers die een vliegticket hebben geboekt naar Londen, Milaan, München of Oslo en per taxi naar hun bestemming willen reizen, moeten rekening houden met hoge kosten. Van de 50 drukste vliegvelden in Europa is een taxirit naar het centrum van de stad het duurst op Londen Stansted Airport (100 GBP/118 EUR), Londen Luton Airport (95 GBP/112 EUR), Milaan Bergamo Airport (110 EUR), Londen Gatwick Airport (90 GBP/107 EUR), Milaan Malpensa Airport (104 EUR), München Airport (95 EUR), Oslo Airport (900 NOK/91 EUR) en London Heathrow Airport (70 GBP/83 EUR). Op de vliegvelden in Genève (6,83 EUR), Nice (4,57 EUR), Zürich (4,25 EUR) en Kopenhagen (4,00 EUR) is de prijs per kilometer het hoogst. Amsterdam Airport Schiphol bevindt zich in de top van de ranglijst (ritprijs: 55 EUR, prijs per km: 3,24 EUR).

Inflatie

Na de prijsstijgingen voor vliegtickets, accommodaties, autoverhuur en vliegveld parkeren zijn nu ook luchthaventaxi’s duurder dan voorheen. Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl: “Gezien de inflatie komen de prijsstijgingen voor taxi’s op vliegvelden niet als een verrassing, al duurde het even voordat de taxi tarieven werden verhoogd. Hier komt bij dat de vraag nu veel groter is dan in de afgelopen jaren. Met name grote Europese vliegvelden hebben weer te maken met veel vertrekkende en aankomende passagiers. Voor reizigers die per taxi van of naar het vliegveld willen reizen is het verstandig om zich van tevoren online of op de luchthaven te informeren over de geldende tarieven en gemiddelde prijzen.”

Oorlog in Oekraïne

In het Airport Taxi Report Summer 2022 ‘Taxi tarieven op Europese luchthavens’ hebben vanwege de oorlog in Oekraïne vier Russische vliegvelden en een Oekraïens vliegveld plaatsgemaakt voor vijf andere vliegvelden, te weten Birmingham Airport, Keulen Bonn Airport, Izmir Adnan Menderes Airport, Lyon-Saint Exupéry Airport en Venetië Airport. Ook dit heeft invloed gehad op de gemiddelde prijsstijging, aangezien taxi’s op luchthavens in Rusland en Oekraïne relatief voordelig zijn, zowel de ritprijs als de prijs per kilometer.

 

 

 

 

 

Comments are closed.