Dit zijn de meest populaire sporten over de hele wereld

Sport is moord? Voor fans en atleten ligt het heel anders. Over de hele wereld spelen verschillende sporten een belangrijke rol en zijn zelfs de steunpilaar van het leven voor de spelers. Maar ook voor de fans is er meer dan alleen de plaats op de toeschouwerstribune. Met name sportweddenschappen zijn de afgelopen jaren in heel Nederland steeds populairder geworden.

Een lucratieve opstartsteun zoals de Bet365 welkomstbonus is voor veel sportliefhebbers een goede reden om zelf in te zetten op de favorieten. Laten we eens kijken wat mensen over de hele wereld graag spelen en welke sporten bijzonder populair zijn.

Voetbal – de klassieker onder de meest populaire sporten beweegt de hele wereld

Het lijdt geen twijfel dat voetbal waarschijnlijk de populairste sport ter wereld is. Engeland zou het land van oorsprong zijn tijdens de vroege industrialisatiefase. De precies gedefinieerde regels van vandaag bestonden toen nog niet, men speelde gewoon in het wilde weg. Het voetbal van vandaag is duidelijk gereglementeerd en in bijna elk land ter wereld zijn er verschillende competities waarin het wordt gespeeld. Het grootste toernooi voor spelers over de hele wereld is de Wereldbeker, die om de 4 jaar wordt gehouden. Tickets voor dit evenement zijn vaak al maanden van tevoren uitverkocht.

Voetbal heeft ook een verschil gemaakt op het gebied van gebouwen, want er zijn stadions die nu tot de populairste bezienswaardigheden behoren. Bijvoorbeeld de Allianz Arena in München, Duitsland, of het Nationale Stadion in Beijing, China. Toeristen uit de hele wereld trekken naar de thuisstadions van de beste ploegen om het stadion buiten de wedstrijden om te bezoeken en meer te weten te komen over de geschiedenis van hun club.

Tennis – de volkssport vindt zijn oorsprong in de Hoge Middeleeuwen

Tennis ontstond oorspronkelijk in de 13e eeuw in de oude kloosters van Frankrijk. Monniken zaten erachter en brachten de tijd door met wat zij noemden de “Jeu de Paume”, een partijtje tennis. Vandaag de dag zijn er meer dan een miljard tennisfans in de wereld en het spel staat bovenaan wat populariteit betreft. Grote toernooien zoals Wimbledon brengen toeschouwers over de hele wereld in vervoering en alleen de beste atleten hebben de kans om een echt lonende carrière in de sport te maken.

 

 

Tennis is echter niet alleen populair om naar te kijken, maar talrijke fans spelen ook graag zelf een paar balletjes mee. Tennisclubs zijn in opkomst en zijn niet alleen voorbehouden aan professionals. Een van de beroemdste tennisbanen ter wereld is de Astor Courts in New York. De hal werd in 1902 gebouwd en was destijds gereserveerd voor de Upper-Glass om te sporten. Vandaag kunnen bezoekers ook de rijkelijk gerenoveerde hallen bezoeken.

Basketbal – de fascinatie van de basket

Basketbal is een van de balsporten die vooral in de Verenigde Staten een cultstatus heeft verworven. Het spel werd in 1891 uitgevonden door een arts genaamd Dr. James Naismith, die studenten de mogelijkheid wilde geven om binnenshuis te sporten. Hij nam het basisidee van een kinderspel dat hij zelf van school kende. Hij kreeg hulp van de schoolsecretaris, werkte regels uit en schiep zo een mijlpaal die ook vandaag nog de sportwereld beroert.

Vooral in Noord Amerika verspreidde de nieuwe sport zich snel, hij werd aangeboden op hogescholen en universiteiten en reeds in 1893 waren er de eerste officiële wedstrijden. 53 jaar later werd in de staat New York de NBA opgericht, die nog steeds de bekendste basketbalcompetitie ter wereld is. Als u ooit de VS bezoekt, kunt u de grootste NBA-arena’s bewonderen en bezoeken, zoals de American Airlines Arena, die tot 20.000 toeschouwers kan herbergen.

Basketballer Kobe Bryant

Golf – van elitesport tot populaire klassieker

De geschiedenis van de golfsport is nog niet definitief opgehelderd. Volgens de legenden werd de sport, voordat hij in Schotland officieel werd erkend, reeds in het oude Rome met een knots en een bal gespeeld. Nederland eist ook een vermelding op in de geschiedenis van golf, aangezien een soortgelijk spel reeds in ons land werd beoefend. Het eerste officiële golfspel werd gespeeld in 1574 op de Old Course at St. Andrew’s. Ook vandaag nog is deze oudste golfbaan ter wereld een bezienswaardig monument van hedendaagse geschiedenis en kan er nog steeds gespeeld worden.
Hoewel golf lange tijd werd beschouwd als de sport van de rijken en de schonen, spelen tegenwoordig ook gewone mensen graag een partijtje golf. De sport heeft zelfs het toerisme een impuls kunnen geven. Het zomereiland Mallorca bijvoorbeeld verwelkomt niet alleen feestvierders maar ook gepassioneerde golfers, want op het Spaanse eiland zijn meer dan 12 prachtig aangelegde golfbanen te veroveren. Golf is een sport die is uitgegroeid tot een van de populairste spelen in de wereld, vooral in de moderne 21e eeuw buiten de grenzen van Schotland.

American football – de gewilde mix van rugby en voetbal

De Amerikanen worden niet beschouwd als een typische voetbalnatie, omdat zij hun eigen nationale sport hebben. American football wordt beschouwd als een mengeling van klassiek voetbal en rugby, dat in de jaren 1870 werd ontwikkeld. In de jaren 1930 groeide de NFL, die waarschijnlijk nog steeds de bekendste profcompetitie ter wereld is. De oorsprong van de sport is terug te voeren tot 1869. In die tijd namen twee gerenommeerde Amerikaanse universiteiten het voor de allereerste keer tegen elkaar op in een American football-wedstrijd in New Jersey. Er zouden nog meer ontmoetingen volgen.

Toen in de jaren zestig de televisie zijn intrede deed in de huiskamers van de Amerikanen, werd American footbal plotseling een legende. Miljoenen mensen keken naar de wedstrijden en ook internationaal groeide de belangstelling snel. In 1967 werd de Super Bowl voor de eerste keer gehouden. Tot op de dag van vandaag is het het grootste sportevenement in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, Azië en de rest van de wereld zitten steeds meer kijkers geboeid voor hun TV-toestel. Hoewel Amerikaans voetbal in Europa minder populair is, kijken Europese fans er ook graag naar op TV.

Conclusie: De diversiteit van de sport is indrukwekkend

Er is niet veel meer nodig dan een bal, wat teamgenoten en een paar regels om te sporten. De meeste sporten die tegenwoordig tot de goede oude traditie van de mensen behoren, zijn honderden jaren geleden ontstaan. Toevalligheden leidden daartoe, maar ook particuliere belangen en gewoon verveling.
De wereld van de sport is niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Bijna elke tweede persoon heeft een band met sport, zelfs als hij zelf niet actief is. Het is voldoende om een ploeg of een sportman te waarderen, zijn carrière te volgen en fan te worden. Hoezeer sport mensen bindt, blijkt telkens weer bij wereldberoemde toernooien zoals het wereldkampioenschap voetbal.

 

 

 

 

 

Comments are closed.