Dit zijn de 30 populairste parken en natuurlijke attracties van Europa

De zomer is het ideale seizoen om van ervaringen in de buitenlucht, omringd door natuur, te genieten. Stadsparken, tuinen en natuurlijke attracties zijn de perfecte plek om de lange zomerdagen door te brengen en soms beschutting te zoeken tegen de hoge temperaturen.

De biodiversiteit en schoonheid van veel van deze groene ruimten zorgen er ook voor dat het toeristische attracties zijn geworden. En het goede nieuws is dat er, zowel in Nederland als in de rest van Europa, tal van goede opties zijn.

Wat zijn de populairste parken van Europa?

Maar wat zijn dan de populairste parken en natuurlijke attracties van Europa? Musement heeft een analyse uitgevoerd om dat uit te zoeken. Het platform voor het boeken van tickets en activiteiten heeft meer dan 3800 openluchtattracties in heel Europa geanalyseerd en vervolgens een ranglijst opgesteld van de 30 populairste natuurlijke attracties van het continent. De populariteit werd gebaseerd op het aantal Google reviews van de attractie*.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

1. Parque del Retiro, Madrid (Spanje), 153.445 reviews

Met meer dan 153.000 reviews voert het populaire park van Madrid de ranglijst aan. Hoewel deze enorme groene ruimte in het begin toebehoorde aan de Spaanse monarchie, is het sinds eind 19e eeuw een openbare ruimte van 125 hectare. Natuurliefhebbers kunnen wandelen door de prachtige tuinen, zoals de Parterre of de Rozentuin, terwijl cultuurliefhebbers zullen genieten van de tentoonstellingen in het Palacio de Cristal, het standbeeld van de Gevallen Engel en het monument voor Alfonso XII.

El-Retiro-Park-Spain-made-for-You

Retiro Park

2. Park Güell, Barcelona (Spanje), 145.819 reviews

Park Güell is een van de onbetwiste symbolen van Barcelona geworden en ook een van de populairste plaatsen voor toeristen die de stad bezoeken. Het is zo belangrijk dat het sinds 1984, samen met zes andere werken van Antoni Gaudí, op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Naast de architectonische schoonheid van de hoofdtrap, de zuilengalerij en de beroemde golvende bank, is er ook een enorme botanische diversiteit.

3. Hyde Park, Londen (Verenigd Koninkrijk), 107.259 reviews

Hyde Park heeft een oppervlakte van meer dan 140 hectare en is een van de acht Royal Parks van Londen. Je kunt er niet alleen wandelen, zonnebaden of ontspannen bij het Serpentine Lake, maar er zijn ook talrijke monumenten, fonteinen en standbeelden van cultureel belang. Een van de meest iconische plekken is Speakers’ Corner, gelegen aan het noordwestelijke uiteinde van het park, bij Marble Arch. Al sinds het midden van de 19e eeuw worden hier toespraken gehouden en openbare debatten gevoerd. Historici als Karl Marx, Vladimir Lenin en George Orwell zouden hier hebben gedemonstreerd voor de vrijheid van meningsuiting.

4. Jardin de Luxembourg, Parijs (Frankrijk), 87.446 reviews

Het wordt beschouwd als een van de mooiste groene ruimten van Parijs en dateert uit 1612, toen koningin-regentes Marie de Medici het liet aanleggen als aanvulling op het Luxemburgpaleis. Tegenwoordig zijn 21 van de 23 hectare opengesteld voor het publiek en laten ze duidelijk twee verschillende tuinstijlen zien: Engels en Frans. Wandelen door de rozentuin, de orchideeëncollectie in de oranjerie bewonderen, de meer dan 100 standbeelden in het park bekijken of een potje tennissen zijn slechts enkele van de vele dingen die je kunt doen in deze tuinen tussen het Quartier Latin en de wijk Saint-Germain-des-Prés.

5. Jardin des Tuileries, Parijs (Frankrijk), 84.968 reviews

De vijfde plaats op de ranglijst gaat ook naar een park in Parijs: de Jardin des Tuileries, gelegen tussen het Louvre-museum en de Place de la Concorde. Toen Catharina de Medici in 1564 opdracht gaf tot de bouw van het paleis van de Tuilerieën, wilde ze dat dit gepaard zou gaan met prachtige tuinen. En hoewel het paleis jaren later door de Parijse Commune werd verwoest, werden de tuinen gespaard. Vandaag de dag is het een plek vol leven, waar zowel Parijzenaren als toeristen komen om te wandelen, te ontspannen bij de vijvers, de Franse tuin ontworpen door André Le Nôtre te bewonderen of te genieten van de beeldhouwwerken van Maillol en Rodin.

6. Prater Park, Wenen (Oostenrijk), 84.234 reviews

Dit enorme openbare park in Leopoldstadt heeft een lange geschiedenis. Eeuwenlang werd het gebruikt als Habsburgs jachtgebied, tot 1766, toen het werd opengesteld voor het publiek, tegelijkertijd met de opening van pubs en cafés. Vandaag is het een echt paradijs voor zowel diegenen die op zoek zijn naar plezier als diegenen die de voorkeur geven aan ontspanning. In het Prater bevindt zich het attractiepark Wurstelprater, waar het beroemde reuzenrad van Wenen staat. Het “groene gedeelte van het Prater” heeft daarentegen grote bos- en grasvlakten, ideaal om te wandelen, te fietsen, te picknicken of gewoon te ontspannen en de frisse lucht in te ademen.

7. Nationaal Park Plitvicemeren (Kroatië), 79.644 reviews

Er zijn meer dan 400 nationale parken in Europa, en Plitvicemeren is ongetwijfeld een van de spectaculairste, dus het is geen verrassing dat het de top 10 heeft gehaald. Een wandeling over de paden die de 16 grote meren van het park met elkaar verbinden is een onvergetelijke ervaring. Dit natuurwonder, dat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is niet het enige Kroatische nationale park op de ranglijst; het nationale park Krka staat op de 19e plaats in de top 30 van Musement.

8. Łazienki Park, Warschau (Polen), 68.306 reviews

Het grootste park van Warschau werd in barokstijl ontworpen door de architect Tylman van Gameren. Tegenwoordig is het 76 hectare grote park verdeeld in drie delen die in verschillende periodes zijn aangelegd: de Koninklijke tuin (18e eeuw), de Romantische tuin (19e eeuw) en de Art Nouveau-tuin (20e eeuw). Naast zijn botanische rijkdom is het park ook beroemd om zijn historische gebouwen zoals het Eilandpaleis en het Witte Huis, hoewel de kers op de taart het monument voor Chopin, de beroemde componist, is.

9. Villa Borghese, Rome (Italië), 63.609 reviews

Villa Borghese is een van de meest bezochte parken van Rome, en de perfecte combinatie van kunst en natuur verklaart voor een groot deel zijn succes. Kardinaal Borghese begon eind 16e eeuw met de transformatie en uitbreiding van het gebied waar nu het park is, met de bedoeling om er een symbool van het prestige van de familie Borghese van te maken. In 1902 werd het park eigendom van de Italiaanse staat en een jaar later werd het opengesteld voor het publiek. Naast een wandeling door de prachtige tuinen en het bewonderen van het panoramische uitzicht op Rome, heeft Villa Borghese nog andere attracties, zoals de Borghese Galerij, die werken van kunstenaars als Bernini, Canova en Caravaggio herbergt.

10. Sempione Park, Milaan (Italië), 62.766 reviews

Het Sempione Park in Milaan sluit de top 10 in stijl af. Deze stedelijke oase, die zich uitstrekt over 40 hectare, ligt pal naast het Sforzesco kasteel, een van de belangrijkste monumenten van de stad. In het park bevindt zich een klein kunstmatig meer en langs de grasvelden staan er talrijke boomsoorten uit de hele wereld, waarvan de schaduw een perfect toevluchtsoord is tijdens de warmste zomerdagen. Andere bezienswaardigheden in Sempione zijn de Boog van de Vrede, de Triennale, het Aquarium en de Witte Toren.

Twee Nederlandse attracties in de top 30

Met meer dan 43.000 reviews op Google staat het Vondelpark in Amsterdam op een mooie 20e plek in Europa. Dit stadspark, daterend uit 1865 en gelegen in Amsterdam-Zuid, is 47 hectare groot en is een geliefde plek voor zowel Amsterdammers als toeristen. Wandelen over de bruggen, ontspannen bij de vijvers en het bewonderen van kunst zijn slechts een paar dingen die het park zo populair maken. Op de 26e plek in de ranglijst met meer dan 36.000 reviews staat de Keukenhof. Hoewel dit prachtige bloemenpark slechts twee maanden per jaar geopend is, heeft het met recht een plek in de top 30 bemachtigd. In dit park bewonder je van eind maart tot eind mei maar liefst 800 soorten tulpen, narcissen en hyacinten.

Vondelpark

 

 

SUBTITEL

 

 

 

 

 

Comments are closed.