Fietsspeciaalzaak neemt heft in eigen handen en geeft kilometervergoeding aan klanten

Het slappe beleid van de overheid om in actie te komen voor het milieu, terwijl sommige oplossingen zó voor de hand liggen is een grote ergernis voor Odette Oostindiën, initiatiefnemer en oprichter van QicQ, Toen ze hoorde van de plannen van het kabinet om de onbelaste kilometervergoeding te verhogen zonder nuances, werd het tijd om zelf in actie komen. En dus geeft QicQ nieuwe kopers van geselecteerde fietsen tot 4 cent kilometervergoeding in de vorm van Bikecoins.

Gaat het kabinet een uitgelezen kans missen?

Door de hoge brandstofprijzen heeft het kabinet besloten de onbelaste kilometervergoeding te verhogen van 19 naar 23 cent. Tegelijkertijd is te lezen op de website van de Rijksoverheid (1) dat de C02 reductie van 50% niet gehaald gaat worden in 2030. Je zou dus denken dat de hoge brandstofprijzen van nu een uitgelezen kans zijn om het fietsen naar het werk te stimuleren. Zeker als je weet dat het woon-werkverkeer voor 20% bijdraagt aan de Co2 uitstoot (2). Waarom dan niet de vier cent extra vergoeding inzetten om exclusief de fietser te belonen? Daarmee zou de beoogde Co2 reductie zomaar eens gehaald kunnen worden. Onze zuiderburen hebben bewezen dat een flinke financiële stimulans helpt om mensen op de fiets te krijgen.

België als rolmodel

Iedereen die wel eens door de week met de auto België heeft bezocht, heeft ongetwijfeld de verkeersinfarcten rond Antwerpen, Brussel en Gent meegemaakt. Een onhoudbare situatie, besefte ook de Belgische overheid. Als onderdeel van het plan van aanpak om dit probleem aan te pakken, zijn ze 3 jaar geleden begonnen met de introductie van sterke financiële prikkels om het fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken. En met succes zo is gebleken.

 

 

De e-bikes en vooral speed pedelecs zijn er sinds een aantal jaar niet aan te slepen. In België krijgen medewerkers 24 cent per kilometer onbelast vergoed, of ze nu op een eigen fiets of op een fiets van de zaak rijden, in het laatste geval ook zonder bijtelling.

Fiets je rijk(er) met Bikecoins

Vooralsnog begint het Bikecoin programma met twee modellen speed pedelecs, geschikt voor een woon-werkafstand van 20 tot 40 kilometer. Nieuwe fietsers kunnen tot 4 cent per kilometer aan Bikecoins bij elkaar fietsen, gedurende de eerste 3 jaar na aanschaf. Bij succes komen daar meer fietsen bij, ook e-bikes. De Bikecoins kunnen voor van alles gebruikt worden, van onderhoud tot accessoires, of als betaling bij de aanschaf of lease van een nieuwe fiets.

 

 

Oostindien; “Ik hoop echt dat we met onze actie de overheid kunnen prikkelen. Op zijn minst hoop ik dat we bedrijven kunnen stimuleren om ervoor te kiezen de verhoging van de onbelaste kilometervergoeding exclusief te laten gelden voor fietsers. Beloon het fietsen en niet enkel de aanschaf van een fiets, en er komt een gedragsverandering”

 

 

 

 

 

Comments are closed.