Kom naar de Romeinse dagen in Museumpark Archeon

Van 28 april tot en met 1 mei zijn de Romeinse dagen in Museumpark Archeon. Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten.

Legio Secunda Augusta laat een Romeins soldatenkamp zien. Ook zijn vele burgers aanwezig die kleding maken, demonstraties geven in de Romeinse keuken en Romeinse dames die een mooi mozaïk maken. De Romeinse smid is aanwezig en hij verzorgt demonstraties.

Dagelijks vindt in de Romeinse Tempel een Tempelceremonie plaats. In de Romeinse kruidentuin is een speciale speurtocht. Bij een bezoek aan het Romeinse badhuis, kan men meedoen aan een Romeinse massage en meedoen aan een interessante rondleiding. De soldaten geven demonstraties en exerceren met de bezoekers. Nieuw is ‘De Via Albaniana’, de Romeinse weg geeft een overzicht over de bouw van de Romeinse wegen en in Archeon loop je over deze echte Romeinse weg.

Dagelijks worden de spannende gladiatorengevechten gegeven in de Arena van het park.Ook zijn er dagelijks speciale rondleidingen over de Romeinse Zwammerdamschepen en de gidsen vertellen over de vorderingen van de Zwammerdam 2 en 6 en de voorbereidingen van de andere schepen. In het Archeologiehuis van Zuid-Holland ligt de Romeinse visbun en kan men meedoen met een speurtocht.

Mariaprocessie

In de late middeleeuwen is de meimaand uitgegroeid tot Mariamaand. Maria, de Moeder van Jezus, wordt als heilig symbool van vruchtbaarheid en groeikracht gezien. In een ver verleden vertrokken twee beeldsnijders vanuit Gravendam op pelgrimstocht naar Keulen. Tijdens hun bezoek aan de Dom raken ze onder de indruk van het Mariabeeld. Ze tekenen het beeld na, zodat zij het thuis kunnen nasnijden. Maar tijdens de terug weg, begin mei, worden de beeldsnijders overvallen en voor dood achtergelaten. Een edelman vindt de beeldsnijders en zij worden naar het Catharijnegasthuis in Utrecht gebracht. Eenmaal bijgekomen vertrouwen de beeldsnijders hun lot toe aan Maria. Zij gaven Maria de belofte als zij beter werden zij ieder jaar in mei een processie houden om de Madonna (mariabeeld) te eren. Tijdens de zondagen in mei zijn alle bezoekers welkom om de Mariaprocessie in Gravendam te beleven en kunnen zij deelnemen als wimpeldragers, wierookdragers, beelddragers en zanger of zangeressen. Uiteraard zorgen wij voor de Middeleeuwse kleding.

Moederdag

Op de laatste dag van de meivakantie is het Moederdag. Laat Museumpark Archeon dan the place to be zijn om alle (groot)moeders te verrassen! In de Romeinse Herberg organiseren wij een overheerlijke brunch en kunnen jullie je moeder(s) in het zonnetje zetten, zonder zelf te hoeven koken. Ook hebben wij het cadeautje geregeld, want alle moeders ontvangen een goodiebag. Daarnaast kunnen jullie na de brunch op ontdekkingstocht in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Reserveer snel je tafel via de agenda op onze website voordat de brunch vol zit!

Reserveer het bezoek vooraf

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo houden wij de wachtrijen bij de entree beperkt en onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op de site.  

2eALINEA

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

3eALINEA

 

 

SUBTITEL

 

 

 

 

 

Comments are closed.