Paasweek op Museumpark Archeon staat bol van activiteiten

De paasdagen zijn in aantocht en de komende weken staan vele activiteiten op het programma. Op Palmpasen, Goede Vrijdag en de Paasdagen zijn de bezoekers van harte welkom.

Palmzondag

Op Palmzondag 10 april a.s. wordt in Archeon de intocht van Jezus in Jeruzalem op middeleeuwse wijze nagespeeld in het stadje Gravendam. Volwassenen en kinderen in het park kunnen hierin een rol vervullen. Helpen met uitdelen van palmtakken, kleden uitspreiden, apostel en leerling zijn en zingend meelopen. Vroeg in de morgen heeft de bakker al broodhaantjes gebakken. De kinderen kunnen hiermee en met ander lekkers hun eerder gemaakte palmpasenstokken versieren. De processie start om 14.00 uur vanaf het klooster.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag 15 april zingen de Minderbroeders in hun klooster delen uit de Middeleeuwse Johannespassie. Ook andere Goede Vrijdag gezangen zijn diverse psalmen te beluisteren zoals het Popule meus en Crux fidelis. Er is een uitvoering om 15.00u voor de bezoekers van Archeon en om 17.00u. Voor de uitvoering van 17.00u kan men zich aanmelden bij Archeon.

Paasdagen met Vikingen en Ridder Floris

Tijdens het paasweekend zijn er vele activiteiten. In de prehistorie wordt weer volop kano gevaren in de boomstamkano. De kinderen kunnen een gelukssteen schilderen.De Romeinen geven rondleidingen in het badhuis en bij de Zwammerdamschepen. De Romeinse Zwammerdamschepen die live worden gerestaureerd kunnen worden bewonderd. De gladiatoren gaan de strijd aan in de Arena. De Vikingen brengen een bezoek aan Dorestad en nemen hun handelswaar mee. In het middeleeuwse stadje bakt de bakker heerlijk paasbrood en de jonge ridders en jonkvrouwen kunnen zwaardvechten, boogschieten en schrijven met een veer. Zij worden tot ridder geslagen en ontvangen een ridderoorkonde.

 

 

1e en 2e Paasdag paasprocessie

Op 1e en 2e Paasdag trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond 1350 AD. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht luister bij zetten. De optocht vertrekt rond 13.00 uur bij het klooster.

 

Lees ook dit artikel: Museumpark Archeon is weer open

 

Historische activiteiten in de jaaragenda

Het gehele jaar worden vele historische activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de site Van een Schots weekend, Junioren orkestenspektakel, Internationale Vikingweekend, Mode door de eeuwen heen, Romeins Festival, lezingen en natuurlijk binnenkort de Grijze Jager Dag.

Vakantie Expeditie Archeon

Ook komend jaar vanaf 1 mei staat de Vakantie Expeditie Archeon weer helemaal klaar. Gasten kunnen een weekend of een midweek helemaal verzorgd verblijven op Archeon. In luxe lodges met een gevulde koelkast en iedere morgen worden heerlijke warme broodjes bezorgd. Volop verrassingen en expedities met de Archeotolken maken deze vakantie tot een geheel avontuurlijke en ontspannen vakantie midden in het Groene Hart.

 

 

 

 

 

Comments are closed.