De bekendste fietsroute van Nedersaksen de Weser-Radweg is opnieuw de beste

Elk jaar in maart presenteert de Duitse fietsersclub ADFC de Radreiseanalyse met de actuele Top 10 van Duitse fietsroutes. Al jaren is het een nek-aan-nekrace tussen de Weser-Radweg en de Elberadweg. Dit keer mag de fietsroute langs de Weser zich weer populairste fietsroute van Duitsland noemen. Ook de deelstaat Nedersaksen behaalt weer een topnotering; in geen enkele andere deelstaat waren in 2021 meer fietstoeristen op pad.

De op een na grootste deelstaat van Duitsland heeft fietsliefhebbers veel te bieden. Natuurlijk een uitstekend netwerk van fietspaden, en in de grensstreek trekken steeds meer regio´s het knooppuntennetwerk door naar Duitsland. Nedersaksen biedt een grote variatie aan landschappen – van het vlakke Emsland tot aan het Weserbergland, van de weidse Noordzeekust tot aan het biosfeerreservaat aan de Elbe.

Van het Weserbergland tot aan de Noordzee

Op de vraag welke fietsroute die men het laatste 3 jaar heeft gefietst het beste is bevallen, is de 520 kilometer lange Weser-Radweg als winnaar uit de bus gekomen.

De Kracht van een langeafstandsroute

De kracht van deze langeafstandsroute is de mix van afwisselende landschappen en interessante culturele bezienswaardigheden. De met 4 sterren bekroonde route loopt over goede paden, ver weg van drukke wegen, en er zijn zo goed als geen hellingen. De rivier is nooit ver weg. In het Weserbergland meandert de rivier tussen verschillende heuvelruggen door; de heuvels zijn ‘slechts’ coulisse, geen hindernis. De rode draad vormen sprookjes en prachtige gebouwen in de stijl van de Weserrenaissance, zoals het imposante Schloss Hämelschenburg en het statige Rathaus in Bremen, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

 

 

De route begint in het vakwerkstadje Hann. Münden, met zijn meer dan 700 vakwerkhuizen. In Hamelen draait alles om de bekende rattenvanger; in Bodenwerder om de leugenbaron von Münchhausen. Na Porta Westfalica fiets je door een weids en open landschap. De markante dom bepaalt het stadssilhouet van Verden. Het laatste stuk tot aan Cuxhaven loopt langs de Waddenzee.

fietsen door Emsland

De Elberadweg in Nedersaksen: 300 kilometer fietsplezier over dijken en langs uiterwaarden

De laatste 300 km van de Elberadweg, de 1.300 km lange fietsroute die in Tsjechië begint, loopt door Nedersaksen. Afgezien van de grote havenstad Hamburg is het hier erg landelijk met her en der een stadje. Vanwege de overheersende windrichting is het raadzaam het noordelijke deel van deze fietsroute te beginnen aan de monding van de Elbe in de Noordzee, bij Cuxhaven. Vanaf de dijk heb je uitzicht over de rivier die hier zo breed is dat je nog maar net de andere oever ziet. Aan de andere kant van de dijk liggen de uitgestrekte boomgaarden en markante boerderijen van het Altes Land.

Het contrast tussen de havenstad Hamburg en het uiterwaardenlandschap zuidoostelijk ervan kan niet groter zijn. De Niedersächsische Elbtalaue, die zich UNESCO-biosfeerreservaat mag noemen, is door de geïsoleerde ligging in het voormalige grensgebied tussen West- en Oost-Duitsland een unieke biotoop geworden voor planten en dieren.

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Duitse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Duitsland brochure aanvragen over jouw Duitse vakantieregio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemmingen in Duitsland zoals bijv. Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren of Noordrijn-Westfalen. Kies jouw Duitse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

Steeds meer knooppunten in de Duitse grenssteek

In Nederland behoeft dit systeem geen uitleg meer; in Duitsland moeten ze er nog even aan wennen. Hier noemen ze het ‘Radeln nach Zahlen’. In de Grafschaft Bentheim hebben ze vorig jaar al het knooppuntensysteem doorgetrokken; in het Emsland zijn ze goed op weg en in juli wordt het project afgerond. In de kleine Grafschaft Bentheim ligt een netwerk van zo’n 1.200 kilometer fietspaden dat nu nog gemakkelijker kan worden verkend.

 

 

In het Emsland zijn ze bijzonder trots op het meer dan 3.500 km lange netwerk van fietspaden. Geen wonder dus dat deze streek als bijzonder fietsvriendelijk bekendstaat. Naast de knooppunten zijn er rond 50 thematische dagtochten beschikbaar. In het Oldenburger Münsterland, de landelijke streek tussen Oldenburg en Osnabrück, is het netwerk ook voltooid; in Ostfriesland zijn ze inmiddels met de aanleg begonnen.

Goed voorbereid op pad

In de Nederlandstalige brochure Actief door Nedersaksen staat naast een overzicht van wandelmogelijkheden ook een keur aan langeafstandsfietsroutes in Nedersaksen. De brochure kan worden besteld, online worden doorgebladerd of gedownload. Met de handige fietsrouteplanner kunnen individuele fietstochten heel gemakkelijk worden gepland.

Een samenvatting van de ‘Radreiseanalyse’ vind je op adfc.de. Informatie en brochure bestellen/downloaden: vakantieland-nedersaksen.nl/brochures.

 

 

 

 

 

Comments are closed.