Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Een afschuwelijke gebeurtenis die samenhangt met het koloniale verleden van Nederland. De reizende tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland opent op 8 maart voor het eerst op het schoolplein van een middelbare school. Zo kunnen jongeren goed kennis nemen van de geschiedenis van de Molukkers in Nederland en daarmee ook van de impact van de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië. In het kader van de recente actualiteit over de Nederlandse rol in het dekolonisatieproces verdient de roerige geschiedenis van de Molukkers zeker aandacht.

Oud-strijders

Vandaag de dag wonen ruim 75.000 Molukkers in Nederland. Dit hangt samen met de komst van vele Molukse oud-strijders naar Nederland nadat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië moest erkennen. Een komst die bedoeld was voor een aantal maanden maar resulteerde in een vast verblijf. Tot grote frustratie en verdriet van de Molukkers die naar Nederland waren gekomen. Zij hadden alles achtergelaten in de veronderstelling dat het om een tijdelijk verblijf zou gaan. De Molukkers werden ondergebracht in verschillende woonoorden waaronder voormalig kamp Westerbork. Auteur Dinah Marijanan groeide als kind op in Kamp Westerbork en schreef daarover het boek Barak 85 Kamer 10. Voor deze reizende tentoonstelling schreef zij een opmerkelijke en bijzondere brief aan twee vriendinnen die beiden omkwamen bij de bevrijdingsactie van de gegijzelde trein door Molukkers in 1977. Een van de vriendinnen was één van de kapers. De andere vriendin was één van de gegijzelde treinpassagiers. Dinah Marijanan zal een van de sprekers zijn tijdens de opening van de tentoonstelling op 8 maart en aansluitend een gastles geven. Tijdens de opening zal zij fragmenten uit haar brief voorlezen.

 

 

De opening vindt verder plaats met onder andere Koos Janssen de burgemeester van Zeist, Ron Habiboe, de histoicus de bj deze expo betrokken was, en Nathalie Toisuta, de samensteller van de tentoonstelling. Ook Ed Leatemia, de fotograaf verantwoordelijk voor 80% van het fotomateriaal, is aanwezig. Hij is 30 jaar verslaafd geweest, in de criminaliteit terechtgekomen en heeft uiteindelijk ingezien dat hij qua helden ‘de verkeerde kant opkeek’. Hij zal één van de andere gastdocenten zijn van wie de leerlingen ter gelegenheid van de opening van deze bijzondere expo gastlessen zullen krijgen.

 

 

De reizende tentoonstelling in Twee Werelden | Molukkers in Nederland vindt plaats in zes zeecontainers en is in Zeist te bezichtigen tot 30 maart. Hij is niet alleen toegankelijk voor de 1.500 leerlingen van Scholengemeenschap de Breul waar de containers tijdelijk geplaatst zijn, maar voor alle belangstellenden. Het is de bedoeling dat de expo hierna doorreist naar andere schoolpleinen of openbare ruimtes.

 

 

 

 

 

Comments are closed.