Nederlandse wintersporter stapt goed voorbereid in de auto

Nu de voorjaarsvakantie officieel van start is en we weer mogen reizen, binden duizenden Nederlanders de latten en boards op het dak om richting de besneeuwde bergtoppen te rijden. Uit onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct blijkt dat het merendeel de auto neemt om de bestemming te bereiken en zich duidelijk goed voorbereid voor de rit. Naast de ski’s zorgt de Nederlandse wintersporter ook voor winterbanden, sneeuwkettingen, reisverzekeringen en de nodige wc-rollen.

De auto is favoriet

Waar zeven op de tien Nederlanders (71%) in de auto stappen richting de sneeuw, kiest één op de vijf (18%) voor de snellere manier van transport om op de wintersportbestemming aan te komen: het vliegtuig. Slechts 6% kiest voor de trein en 4% kiest voor de bus.

In de winter heb je meer kans op pech

De auto blijkt dus groot favoriet, maar dan wel de brandstofversie; de helft van de Nederlanders (50%) vindt een elektrische auto namelijk niet geschikt voor een wintersportvakantie. En hoeveel flexibiliteit en comfort een auto ook te bieden heeft, de wisselende weersituaties – van ijzel en mist tot sneeuw en wind – kunnen een autorit een stuk zwaarder maken. Daar houden de Nederlandse wintersporters rekening mee, want over het algemeen gaan ze goed voorbereid de weg op richting de sneeuw. Bijna iedere automobilist (96%) voorziet de bolide van winterbanden en driekwart (75%) zorgt voor parate kennis van het monteren van de sneeuwkettingen.

Ik ga op wintersport met de auto en neem mee

Opvallend is dat een derde (36%) op wintersport vertrekt met een wc-rol in zijn of haar auto. Die ligt tussen de warme dekens (48%), de EHBO-set, de gevarendriehoek en gele hesjes (78%) en sneeuwkettingen (77%) in de achterbak. Hoewel de meerderheid (83%) zorgt voor de benodigde papieren als een vignet, groene kaart en verzekeringspapieren, blijkt het meenemen van alcoholtesters en coronatesters, die in sommige landen verplicht in de auto moeten liggen, minder populair. Vier op de 10 (59%) vertrekken zonder deze naar de bergen.

 

 

Meerderheid kiest voor aanvullende modules

Ook verzekeringstechnisch neemt de Nederlandse wintersporter geen onnodig risico. 79% checkt de reisverzekering voordat hij de sneeuw tegemoet rijdt, want hoe zat het ook alweer met de wintersportdekking? Zo zet twee derde (63%) extra modules aan in de reisverzekering om uitgebreider verzekerd te zijn, bijvoorbeeld voor zijn of haar wintersportspullen. Bovendien checkt twee derde (67%) ook de autoverzekering, zodat invoegen op de onbezorgde weg naar de sneeuw een stuk makkelijker gaat.

 

 

We zijn er bijna

Als de auto volgeladen is, is het tijd om te vertrekken. De meerderheid (70%) doet dit ’s nachts of ‘s ochtends vroeg om de files voor te zijn, wisselt het rijden af met hun rijpartner (69%) en rijdt zo in één keer (zonder overnachting) door naar de wintersportbestemming (59%). Bijna de helft vindt de lange autorit geen probleem (45%). Een ongelukkige 7% ziet er écht tegenop.

 

 

 

 

 

Comments are closed.