Tom Egbers op zoek naar mooie verhalen in het land van whisky, kilts en doedelzakken

Na het succes van ‘Toms Engeland’ (2018) en ‘Toms Ierland’ (2019) gaat journalist en presentator Tom Egbers opnieuw op reis, deze keer door Schotland. Dat ruige land waar woeste mannen in kilt al doedelzak spelend en whiskydrinkend de Engelse vijand bevechten. Of zo gaat het oude verhaal tenminste.

Verhalen en ontmoetingen

Tom doorkruist in deze nieuwe zesdelige serie met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt in ‘Toms Schotland’ naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.

 

 

Zo ontdekt hij dat brexit ook in Schotland voor veel onrust zorgt en dat de historische roep om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië weer is aangezwollen. De tegenstellingen zijn versterkt, de messen worden geslepen. Maar zal een onafhankelijk Schotland in de nabije toekomst werkelijkheid worden of blijft het bij mooie dromen? En hoe gespannen is de relatie tussen hen die resoluut willen breken met de Engelsen en die Schotten die juist dolgraag de Britse identiteit willen behouden?

 

 

In de eerste aflevering rijdt Tom in zijn oldtimer de grens van Engeland met Schotland over en hoe verder hij het land inrijdt, hoe luider de roep om Schotse onafhankelijkheid lijkt te klinken. Willen de Schotten echt van de Engelsen scheiden of zijn het slechts wat irritaties tussen geliefden? Op de Highland Games in Oban, waar ook Anne – de Princess Royal – als charmeoffensief haar opwachting maakt, denkt de lokale bevolking er het zijne van. Maar de doedelzakken zullen hoe dan ook blijven spelen, terwijl de sterke mannen uit de Hooglanden hun boomstammen werpen.

De overige afleveringen van ‘Toms Schotland’ besteden aandacht aan armoede, het Schotse sporthart, de Schotse identiteit, Schotlands’ klimaatstrijd en de blik op de toekomst.

 

 

 

 

 

Comments are closed.