Valle d’Aosta dat is heerlijk luxe naar de sneeuw

De winter is al ingevallen rond de hoogste alpentoppen in Valle d’Aosta. De sneeuw daalt met dikke friswitte pakken neer.

Kwakkelweer

Overal in de Lage Landen daarentegen slaat het grauwe kwakkelweer weer toe. Grote delen van Europa vallen weer ten prooi aan de winterblues. Overal? Nee, een kleine goed achter de bergen verstopte Italiaanse regio net over de grens met Zwitserland en Frankrijk biedt dapper weerstand: daar ligt de kleinste Italiaanse provincie, Valle d’Aosta, stilletjes aan steeds meer sneeuw te verzamelen in de heldere berglucht tussen de hoogste Alpentoppen, op maar zo’n 1000 autokilometers van hier.

 

 

Valle d’Aosta is door zijn hoge ligging een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Europa; Omdat het net over de Frans-Italiaanse en Zwitsers-Italiaanse grens ligt kent Valle d’Aosta een lange historie plus eigenzinnige cultuur. Men spreekt er Italiaans en over het algemeen ook Frans. Deze dunbevolkte streek heeft een spectaculair berglandschap en moet nog echt ontdekt worden. Ideaal om dit seizoen eens kennis te maken.

 

 

Het skigebied Valle d’Aosta kent nog geen echt massatoerisme en heeft over het algemeen een vriendelijk prijsniveau, zeker vergeleken met de resorts net over de grens in Frankrijk en Zwitserland. Toch kan het onder het motto ‘doe eens gek’ ook in Valle d’Aosta zo lekker luxe gemaakt worden als je maar zou willen.

Wil je eens echt uitpakken en een paar nachten heel luxe maar toch authentiek overnachten, dan zijn er in Courmayeur een heel aantal stijlvolle hotels te vinden. Met uitzicht op de Mont Blanc, op 400 meter van de pistes, met geweldige wellness faciliteiten en de echte valdostaanse cuisine.. In de gezellige hoofdstraat van Courmayeur is het goed toeven, niet alleen om te shoppen voor die nieuwe hippe ski-outfit maar ook voor echt Italiaans design. In de gezellige Italiaanse barretjes sluit je de dag af met goed glas Spumante. Dat is pas genieten van het goede leven ofwel ‘La tradition de bien vivre’

 

 

Per auto is het Italiaanse dal gemakkelijk te bereiken, via de 11,6 KM lange Mont Blanc tunnel, rij je van Frankrijk zo Italië binnen en begint het eerste skigebied, Courmayeur

Superdeluxe overnachten in Courmayeur

Hotel Le Massif, onderdeel van de Leading Hotels of the World, is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw dat strak, modern design combineert met klassieke materialen zoals het donkere hout en het zwarte marmer. Door de perfecte ligging heeft het hotel al een stapje voor. De chaletachtige kamers zijn gelegen vlakbij de skiliften van Plan Checrouit, een skiresort met meer dan 100 kilometer lange pistes en tegelijkertijd maar enkele meters verwijderd van het stadscentrum van Courmayeur. Na een lange dag skiën de dag afsluiten in de Spa van Le Massif, compleet met Turks bad en een heerlijk warm zwembad met uitzicht op de sneeuw en de Mont Blanc (in Courmayeur natuurlijk Monte Bianco geheten), is een droom. Ook Auberge de la Maison, met zijn wat traditioneler bouwwijze, heeft een spectaculair uitzicht over het winters bergmassief vanuit de spa.

Dineren, spa en slapen onder 1 dak in Breuil-Cervinia

Mocht je echt willen bijkomen in de serene berglucht rondom Breuil Cervinia, dan is La Luge – Ristorante & Spa, een gezellige kleinschalige luxe accommodatie net even buiten het dorp. Je waant je in prachtige authentieke eeuwenoude berghut maar voorzien van alle gemakken van nu. En er wordt heerlijk gekookt, met mooie recepten en ingredienten uit Valle D’Aosta. Zelfs een simpele burger wordt daar tot culinair hoog niveau getild. La Luge Ristorante heeft dan een ook een vermelding in de Italiaanse Michelin gids. Overnachten is mogelijk, dus ideaal als het natafelen uitloopt.

Camp Zero, Champoluc – een luxe spahotel dat zó neergedaald lijkt in de bergen

De natuur heeft model gestaan voor dit staaltje van modern design. Het heet officieel een ‘Active Luxury Resort te zijn en dat vertaalt zich onder andere in een heuse klimmuur in het hotel, ontworpen in samenwerking met lokale berggidsen. Hier is het genieten van warme baden en een houtgestookte sauna met uitzicht op de bergen van Val d’Ayas, of een massagebehandeling in de prachtige massagecabine met uitzicht op het park.

Voor de ultieme wintersportervaring: heliski

In deze prachtige accomodaties zou je bijna vergeten dat het niet alleen om het schitterende uitzicht gaat; voor wie gek is van off-piste en bereid is wat meer te besteden, is een heliski trip wel het ultieme: de bergen geven hun geheimen prijs op grote hoogte en op normaliter onbereikbare plaatsen. De meest bekende plaats voor heliski is Valsigrenche; het heeft zelfs de langste traditie met heliski in Europa! Maar ook in Courmayeur, La Thuile en Cervinia zijn er spannende opties.

Aosta: Citytrip en wintersport in één

Midden in de vallei ligt de stad die de streek zijn naam geeft: Aosta. Een gezellige en charmante provinciestad met allerlei leuke restaurants en winkeltjes en een indrukwekkende Romeinse geschiedenis, wat bijvoorbeeld zichtbaar is in de spectaculaire ruïne van het amfitheater en het verrassend grote overgebleven ondergrondse deel van het romeinse forum. Tot 6 januari is er een gezellige kerstmarkt die in de pittoreske setting welhaast het ultieme kerstgevoel oproept.

 

 

 

 

 

Comments are closed.