Beleef het beste van het Noorden op Scandinavië-XL

Nadat het evenement vorig jaar om de welbekende reden niet door kon gaan, kunnen Scandinaviëfans zich dit jaar weer onderdompelen in noordelijke sferen op de fair Scandinavië-XL. Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober komen in Expo Hoevelaken alle facetten van de Noordse regio aan bod.

Scandinavische origine

Voor mensen die dol zijn op producten van Scandinavische origine is er volop shopplezier. De Nordic woonstijl met het kenmerkende strakke, minimalistische design, is mateloos populair en er is een breed scala aan exclusieve Scandinavische merken. Verder kunst van de poolvolkeren, Saami sieraden, prachtige wollen plaids, Mora klokken. Mode, van trendy regenjassen en laarzen, tot traditionele Noorse truien, elandleer en stijlvolle mode uit de Baltische staten. Er is genoeg te shoppen bij 70 stands.

 

 

Wie op reis wil naar Scandinavië, Finland of IJsland kan zich laten voorlichten over bijzondere reizen. Er zijn doorlopend lezingen over regio’s, actieve vakanties, tradities en wie alles wil weten over het Noorderlicht is hier ook aan het juiste adres. Solo naar de Noordkaap fietsen of een meerdaagse langlauftoertocht afleggen? Laat je voorlichten op Scandinavië-XL.

Boekpresentatie Bonusland

Jasper van Kuijk – cabaretier en Volkskrant columnist – presenteert op zaterdag zijn boek Bonusland. Een jaar lang verruilden Jasper van Kuijk en zijn gezin de Delftse binnenstad voor het Zweedse platteland nabij Karlstad. Zweden: het land van Van Kuijks moeder, zijn bonusland.

 

 

Uit het hoge Noorden komt veel lekkers. De Noorse Peter Peters levert zijn Sognefjord zalm normaliter aan de horeca, maar komt naar Scandinavië-XL met zijn rookoven. De meeste rokerijen roken hun zalm liggend om meer gewicht te winnen, zalmrokerij Sognefjord rookt zijn zalm hangend voor een betere kwaliteit. Verder zorgen de Zweedse Gunilla Hendriks en de de uit Fins Lapland afkomstige chef-kok Hanna Buttigieg voor hartige en zoete lekkernijen. De Zweedse Sandra en Jenniefer produceren met hun gloednieuwe bedrijf duurzame koekjes en zo zijn er nog meer lekkernijen uit Scandinavië. Maak bijvoorbeeld tijdens een workshop je eigen Smörgåstårta, een hartig gerecht.

Het oude träslöjd-ambacht is te zien en te leren tijdens het evenement. Träsjöld is de traditie van Noorse plattelanders om schalen en lepels uit hout te snijden. Deze workshops zijn ook geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar onder begeleiding van een ouder. Andere kinderactiviteiten zijn een houten elandje beschilderen en een cupcake versieren met een peperkoekhuisje.

Wie Scandinavië-XL op 30 en 31 oktober wil bezoeken heeft een coronatoegangsbewijs nodig. Dat houdt in een volledige vaccinatie, herstelbewijs van corona of een negatieve testuitslag.Scandinavië-XL is in Euretco Expo Hoevelaken, Koninginneweg 1 in Hoevelaken op zaterdag 30 en zondag 31 oktober van 10-17 uur. Entree € 8,50, t/m 12 gratis. De locatie is gelegen tegenover NS-Station Hoevelaken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.