Duizenden gasten vieren vakantie door slimme aanpak in coronatijd

Deze zomer waren de reizen van Boat Bike Tours weer een succes. Gasten konden veilig meevaren op de schepen. Dat komt vooral door het goed doordachte coronaprotocol dat de Amsterdamse touroperator al in een vroeg stadium had klaarliggen. Scheepseigenaren, coronamanagers en reisleiders leefden de maatregelen ook nog eens stipt na. Gasten konden hierdoor veilig een fijne reis maken.

Twee delen

“Ons beleid bestond uit twee delen”, vertelt Paulus Mooyman, corona officer van BBT. “Alleerst was preventie belangrijk. Vorig jaar maart hebben we direct uitgezocht aan welke maatregelen we ons moesten houden. We vroegen ook de Beroepsvereniging voor Chartervaart (BBZ) om input. Eind april 2020 was het protocol klaar, heel specifiek toegespitst op de situatie op onze schepen.”

 

 

Daarnaast moest naar een oplossing worden gezocht voor als er daadwerkelijk een besmetting zou plaatsvinden. “Een schip dat door een van onze rederijen werd verbouwd en bijna klaar was, kon worden gebruikt als coronaschip,” vertelt Mooyman. “Als er ook maar enige twijfel was of iemand aan boord – dus een gast of personeelslid – besmet was, dan haalden we diegene direct van boord. Met een taxi langs de teststraat en dan door naar ons coronaschip, waar mensen zo lang konden blijven als nodig was. Gelukkig hebben we het schip bijna nooit hoeven te gebruiken.’

Overleg met GGD, havens en scheepseigenaren

Boat Bike Tours heeft veel partijen betrokken bij zijn plannen. De reisorganisatie wilde een zo veilig mogelijke manier van reizen ontwikkelen, waarbij het belangrijk was dat gasten zo min mogelijk hinder ondervonden. Daarom zijn de plannen (het protocol en het idee van het coronaschip) ook besproken met de GGD en verschillende havens, waaronder die van Amsterdam en Rotterdam. Zowel de GGD als de havens stonden positief tegenover de manier waarop Boat Bike Tours zijn reizen vorm wilde geven. “We hebben inmiddels twee audits gehad van de GGD en die beide met uitstekend resultaat afgesloten”, vertelt Mooyman trots.

 

 

Ook belangrijk was, en is nog steeds, het contact met de kapiteins, coronamanagers per schip en reisleiders. Voor het vaarseizoen kregen zij een uitgebreide briefing en training. Nog steeds is er wekelijks contact en worden de schepen bezocht om te checken of iedereen de maatregelen nog handhaaft, om vragen te beantwoorden en om zo nodig regels aan te scherpen of bij te stellen. Door deze manier van werken zijn alle reizen van Boat Bike Tours het afgelopen jaar goed verlopen, zonder corona-uitbraken en met tevreden gasten.

Boat Bike Tours ziet volgend jaar dan ook met optimisme tegemoet. “We hebben bewezen dat het kan; veilige reizen aanbieden, waarbij onze gasten toch optimaal kunnen genieten en in de watten worden gelegd”, zegt Jan Timmermans, directeur van Boat Bike Tours.

 

 

 

 

 

Comments are closed.