Dit jaar 20.000 pompoenen bij de Pompoendagen Museum Klok & Peel

Sara (8) en Willem (12) Janssen uit Asten zullen de Pompoendagen 2021 in en rond Museum Klok & Peel Asten niet licht vergeten. Hen viel de eer te beurt om dit evenement samen met wethouder Janine Spoor officieel te openen. Dat gebeurde met het doorknippen van een lint, waarmee het Kalebassenbos toegankelijk werd, het ‘best bewaarde geheim’ van het museum.

Ppening pompoenen 2021

Jubileumeditie

De openingshandeling vond zaterdagmiddag om 12:00 plaats. De Pompoendagen van het museum – de 30e editie – duren tot en met zondag 31 oktober.

 

 

De jubileumeditie van ‘het grootste pompoenevenement van de Benelux’ heeft het thema ‘We’ll meet again’. Dat slaat enerzijds op een weerzien met het grote publiek na de corona lockdown en anderzijds op de afsluiting van het ’75 jaar vrijheid’-thema met de expositie Klokken voor Amerika.

 

 

In zijn openingswoord zei Frans Stienen, de vroegere wethouder van Asten en tegenwoordige bestuursvoorzitter van het museum, blij te zijn met het weerzien van veel oude vrienden en bekenden. Hij las daaruit af dat het museum blijvende steun geniet, iets wat hem ook was opgevallen in de gesprekken die het bestuur de laatste tijd heeft gevoerd met de raadsfracties uit de Astense gemeenteraad. “Wij hebben nu met bijna alle fracties gesproken en ik heb goede hoop dat we de komende jaren in alle rust de kans krijgen om met het museum nieuwe wegen in te slaan.”

Stienen vond het prachtig om te zien hoe ook de 150 tot 200 vrijwilligers van de Pompoendagen de kunst verstaan om te blijven vernieuwen. “Daardoor blijft het evenement zijn frisheid behouden. We hebben door regenachtige dagen een lastige laatste voorbereidingsweek gehad, maar nu de weersvoorspellingen gunstiger worden gaan we voor de 10.000 bezoekers,” aldus een optimistische voorzitter.

Jos de Vries, projectleider van de Pompoendagen, deelde complimenten uit voor de inzet van nieuwe vrijwilligersgroepen, zoals de Vriendengroep MAF. Deze creatieve groep tekent voor de reusachtige Arend in de Terrastuin, een prachtige blikvanger voor de We’ll meet again-pompoendagen, maar ook voor de nieuwe Pompoenenwaag en de tunnel ‘Droomvlucht van de Kalebassen’.

Dankwoorden sprak De Vries ook uit aan het adres van onder andere de Senzer-medewerkers (‘de stille krachten van de Pompoendagen’), de familie Bolwerk (Halloweentunnel), standhouders, projectgroep, pompoenkwekers, stagiaires, Groei en Bloei, Centrummanagement, VVV en sponsor Erik Gorissen (Plus-supermarkt). Aan wethouder Janine Spoor (Sociaal Domein) het voorrecht om de 30e editie van de Pompoendagen officieel te openen. Zij deelde die taak genereus met haar assistenten Sara en Willem.

Inge Geurts, het creatieve brein achter de tegenwoordige edities van de Pompoendagen en geestelijke moeder van het uitgewerkte sprookje ‘Pompelientje Peelpompoen en de leeuwen van Arlington’, ging de genodigden voor in een rondgang door het Kalebassenbos, de sfeertunnels en de rijkversierde tuinen van Museum Klok & Peel. Die zijn aangekleed met wel 20.000 pompoenen in soorten en maten.

De Pompoendagen in combinatie met het Pompoenfestijn in het centrum van Asten duren tot en met zondag 31 oktober. Highlights van dit herfstvakantiefeest zijn: een letterjacht door het centrum; een selfiewedstrijd; het treintje dat vanaf maandag – Herfstvakantie- permanent op en neer pendelt tussen museum in Markt; de door Plus Asten gesponsorde soeppakketten en lest best een Halloweenoptocht volgende week zondag, de laatste dag van de Pompoendagen 2021.

 

 

 

 

 

Comments are closed.