Scholieren vinden gebruik van een mobiel op fiets niet gevaarlijk

Een groot deel van de scholieren heeft tegenwoordig een smartphone. Het merendeel van hen gebruikt dit apparaat meerdere uren per dag. Zij bekijken bijvoorbeeld filmpjes op sociale media zoals TikTok, Snapchat en Instagram en staan via WhatsApp in contact met familie, vrienden en klasgenoten. Wie denkt dat het smartphonegebruik beperkt blijft tot thuis, heeft het mis. Ook buitenshuis wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt. Uit onderzoek van verzekeraar Interpolis blijkt zelfs dat scholieren hun smartphone veelvuldig op de fiets gebruiken. Ondanks dat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen, vinden scholieren het gebruik van een mobiel op de fiets zelf niet gevaarlijk.

Telefoongebruik op de fiets is de norm

Denk je dat slechts een handjevol scholieren een smartphone in zijn of haar hand houdt tijdens het fietsen? Dan heb je het mis. Uit onderzoek van Interpolis onder 880 scholieren blijkt namelijk dat telefoongebruik op de fiets de norm is onder scholieren. Liefst 99% van de ondervraagde scholieren denkt dat ook anderen hun telefoon gebruiken als zij op de fiets zitten. Daarbij komt dat 80% zelfs aangeeft dat zij verwachten dat anderen het ‘normaal’ vinden dat er een telefoon gebruikt wordt op de fiets. Ditzelfde percentage vindt het zelfs geen enkel probleem om hun smartphone vast te houden als zij onderweg zijn met hun tweewieler.

Fietser op e-bike met kaart

Scholieren denken veilig te kunnen fietsen met een smartphone

Wie een telefoon in zijn hand heeft tijdens het fietsen, heeft automatisch minder oog voor het verkeer. Je kunt immers niet gelijktijdig op het scherm van jouw smartphone en op het verkeer letten. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van Interpolis kunnen we concluderen dat scholieren hier anders over denken. Bijna de helft van de ondervraagde scholieren (43%) geeft aan veilig te kunnen fietsen terwijl zij berichten lezen of typen, een foto maken, muziek uitkiezen of iets opzoeken op hun telefoon.

Steeds meer ongelukken door afleiding

Afleiding is de laatste jaren een van de meest voorkomende oorzaken van aanrijdingen. Bij liefst 68% van de ongelukken speelt afleiding tegenwoordig een rol. Dit komt vooral doordat mensen tijdens het rijden een blik werpen op hun smartphone. Menig automobilist checkt zijn telefoon in het verkeer, maar ook fietsers doen dit met enige regelmaat. Hierdoor komt de veiligheid in het verkeer in het geding. Scholieren die één hand gebruiken om hun smartphone te bedienen tijdens het fietsen, fietsen automatisch langzamer. Bovendien kijken zij slechter en letten ze minder goed op andere weggebruikers. Hierdoor raken juist zij steeds vaker betrokken bij een aanrijding.

 

 

App moeten helpen om mobiel vrij te fietsen

Het is een zorgelijke ontwikkeling dat scholieren het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen als normaal beschouwen. Zij mogen nu weliswaar nog geen gemotoriseerd voertuig besturen, maar in de toekomst is dit wel het geval. Wanneer zij telefoongebruik in het verkeer als normaal beschouwen, is de kans groot dat zij later in de auto ook hun smartphone checken. Het aantal ongelukken door afleiding wordt hierdoor – naar verwachting – alleen maar groter.

 

 

Omdat de scholieren van nu de bestuurders van de toekomst zijn, wordt er volop aandacht besteed aan mobiel vrij fietsen. De PhoNo-app moet hier een handje bij helpen. Deze app moet namelijk voorkomen dat scholieren tijdens het fietsen afgeleid worden door hun mobiele telefoon. Installeert een scholier de PhoNo-app op zijn of haar smartphone? Dan zamelt hij of zij voor iedere minuut dat zij hun telefoon niet gebruiken geld in voor Stichting de Noordzee. Deze stichting gebruikt het ingezamelde geld om de Noordzee en de Nederlandse stranden schoon te houden. Met behulp van deze app fietsen scholieren dus niet alleen veilig, maar leveren zij ook een bijdrage aan het goede doel.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.