Zo fiets je veilig naar jouw volgende bestemming

Fietsen is niet alleen gezond, het brengt je ook overal. Op de fiets zie je meer en laat je al je zintuigen genieten. Voel de wind door je haar, ruik de geur van de herfst en voel de zon die je gezicht nog een beetje verwarmd voordat de winter over een paar maanden begint. Met deze 4 tips van Verkeersbureaus.info zorg je niet alleen voor een fijn fietsrondje, maar ook dat je hem veilig fietst. Een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje.

 

Voorkom dat je valt en fiets veilig

In Nederland zijn er zoveel fietspaden waarbij je op elk fietsknooppunt een willekeurige kant op kunt fietsen. Daarin schuilt het plezier van fietsen in Nederland. Als je al verdwaalt is daar altijd een volgend knooppunt die je weer naar het geplande fietsrondje brengt. Of je gebruikt de GPS van je telefoon met Google Maps of een app zoals Route.nl om je route uit te stippelen. Zeker nu fietsen ongekend populair is en de e-bikes niet aan te slepen zijn, is het drukker op de fietspaden. Daarin schuil ook een gevaar. Veilig fietsen begint bij jezelf. Zorg dat je jouw fiets goed beheert. Lees de handleiding voordat je op tijd gaat. Weet jij hoe groot de remkracht is van voor- en achterrem? Ken je de regels voor het fietsen met een elektrische fiets? Met een goede voorbereiding stap je zekerder op de fiets en fiets je veilig.

 

Lees ook dit artikel: Fietsen is gezond

 

 

Bescherm je lichaam

Een e-bike rijdt een stuk sneller dan een normale fiets. Je merkt het niet maar de snelheid is al gauw dubbel zo hoog met een elektrisch aangedreven fiets. Door de kracht van de middenmotor zoef je over de weg. Dat betekent ook dat de verwondingen groter kunnen zijn als je valt met je e-bike. Zorg daarom dat je goede bescherming draagt, zeker als je in druk verkeer fiets of in een heuvelachtig landschap zoals op de Posbank bij Arnhem of in het Kufsteinerland.

Met de juiste bescherming voorkom je ernstige verwondingen. Met name mountainbikers, wielrenners en de snelle “downhillers” weten hoe belangrijk de juiste fiets bescherming is. Vallen hoort bij deze tak van fietsen. En goede bescherming tegen het vallen ook.

 

Rij MONO, fiets MONO

Wist je dat er in Nederland 10 miljoen mensen een smartphone hebben? Maar liefst de helft daarvan gebruikt hun smartphone ook onderweg, wat leidt tot tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Wist je dat het lezen en schrijven van berichten op je smartphone het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot? MONO betekent letterlijk één of alleen.

 

 

In de campagne betekent het dat je met één ding bezig bent: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat het verkeer. Met MONO ben je ongestoord onderweg, zonder afleiding van berichten of social media.

 

Zorg voor professionele hulp onderweg

Mocht je onverwachts tot pech onderweg krijgen met de fiets dan is het handig als je hulp kunt inschakelen. Kilometers teruglopen met een e-bike is bijna niet meer te doen door het hogere gewicht van de elektrische fiets. De Wegenwacht heeft tegenwoordig speciale Wegenwacht Fiets abonnementen voor zowel e-bikes als normale fietsen. Die sluit je al af vanaf €20 per jaar. Zo ben je altijd zeker van hulp onderweg, zelfs in België, bij pech of een klein ongelukje met de fiets via de vertrouwde ANWB Alarmcentrale. Bij een ongeval met je fiets krijg je zelfs juridische hulp.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.