Grote overzichtstentoonstelling elektronische muziek in Kunstpalast Düsseldorf

Als één stad de bakermat van elektronische muziek is geweest dan is dat wel Düsseldorf met de band Kraftwerk. Voor het eerst organiseert een museum in Duitsland – Kunstpalast in Düsseldorf – onder de naam Elektro. Van Kraftwerk naar Techno een tentoonstelling die het 100-jarig bestaan belicht van Electropop. Met meer dan 500 tentoongestelde objecten en voorwerpen – waaronder muziekinstrumenten, zelfgemaakte geluidsgeneratoren, audio clips, video’s en foto’s – wordt dit muziekgenre vanuit verschillende perspectieven uitgediept.

Het brede spectrum varieert van de eerste elektronische muziekinstrumenten in het begin van de 20ste eeuw tot en met het gebruik van kunstmatige intelligentie in de hedendaagse elektronische muziek. Nieuwe muziekstromen die in de 80-jaren opkwamen – waaronder Detroit techno, Chicago house en hip hop alsmede de rave cultuur van de 90-er jaren worden gepresenteerd middels geluidsfragmenten en fotografie. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling wordt het oeuvre van de legendarische multimediale synthpopband Kraftwerk, in 1970 in Düsseldorf opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider. De tentoonstelling vindt plaats van 9 december 2021 tot 15 mei 2022. Nadere info via www.kunstpalast.de. Toeristische info over Düsseldorf vind je hier.

Cocoon

Muzikanten, artiesten en kunstenaars die de revue passeren, zijn onder meer Ellen Allien, Agnes Dahan, Laurent Garnier, Moritz Simon Geist, Andreas Gursky, Jean M-Michel Jarre, Jacob Khrist, Kraftwerk, Anne Mennessier, Mouse on Mars, Nam June Paik, Tina Paul, Bruno Peinado, Marie Staggat-Bazille, Karlheinz Stockhausen, Tiggy Thorn en Gisèse Vienne. In een studiosetting worden verschillende synthesizers getoond die Jean-Michel Jarre tijdens zijn concerten gebruikte. Ook is de volledige May Day serie foto’s te zien van de Duitse Andreas Gursky alsmede een foto van de technoclub Cocoon in Frankfurt waar DJ Sven Väth pionier werd van techno en later trance.

 

 

Electro

Van Kraftwerk naar Techno neemt bezoekers mee op reis langs de fascinerende ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere muziekstroom. Van de Croix Sonore – een elektronisch muziekinstrument ontwikkeld in Parijs in 1926, van Karlheinz Stockhausen’s experimenten in de Studio voor Elektronische Muziek in Keulen in de 60-jaren tot het karakteristiek geluid van Kraftwerk in de jaren zeventig. Kraftwerk oprichter Ralf Hütter leverde een wezenlijke bijdrage in de presentatie van Kraftwerk op de tentoonstelling met onder meer foto’s, albumhoezen, muziekinstrumenten, lichtsculptuur 12345678 en robotfiguren zoals de band zich bijvoorbeeld afbeeld op de hoes van The Model. In podia als de Ratinger Hof, Creamcheese en Salon des Amateurs maakten bands als Kraftwerk, NEU!, LA Düsseldorf, DAF, Propaganda, Kreidler, Cheesefactory en The Beathovens furore met hun alternatieve muziek. Zo worden er ook foto’s tentoongesteld van de legendarische club Creamcheese waar ooit bands als Tangerine Dream, Kraftwerk, Camel, Genesis, Supertamp en Frank Zappa optraden.

 

 

Wil je meer dan een museum bezoeken, dan loont het de moeite om het Art;walk 48 ticket aan te schaffen. Het kost 25 euro waarmee je binnen 48 uur zes musea kan bezoeken, te weten het Kunstpalast, Kunstsammlung NRW K20 / K21, Kunsthalle, NRW Forum en KIT Kunst im Tunnel.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Curatoren van de tentoonstelling zijn Alain Bieber, artistiek directeur van het NRW-Forum en Jean-Yves Leloup, die de tentoonstelling in 2019 in Musée de la Musique-Philarmonie de Paris organiseerde.

 

 

 

 

 

Comments are closed.