Socialmediaposts over vakantie of vaccinatie zijn riskant

Mimecast adviseert Nederlanders om extra voorzichtig te zijn met wat ze op social media zetten. De cyberbeveiliger waarschuwt specifiek voor het delen van informatie over vaccinaties en vakantieplannen. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken voor gerichte phishingaanvallen en diverse vormen van oplichting.

Gevoelige informatie over vaccinatie

Miljoenen Nederlanders zijn inmiddels (deels) gevaccineerd tegen het coronavirus. Op social media staan diverse foto’s van mensen die dit trots wereldkundig maken. Soms plaatsen ze hierbij een foto van hun registratiekaart of de bevestiging die ze ontvingen na de vaccinatie. Daarop zijn persoonsgegevens en andere gevoelige gegevens te zien zoals het type vaccin, de vaccinatiedatum en het batchnummer van de dosis.

 

 

Voor cybercriminelen is dit interessante informatie. Zij kunnen bijvoorbeeld een phishingmail opstellen waarin staat dat er iets mis is met een vaccinbatch. Of ze vragen het doelwit een (nieuwe) afspraak voor de tweede prik te maken, waarbij ze in moeten loggen op een nagemaakte website. Op die manier proberen ze persoonlijke gegevens te stelen, waarmee ze vervolgens fraude kunnen plegen.

Wees voorzichtig met vakantieposts

Mimecast raadt Nederlanders ook af om vakantieplannen en vakantiefoto’s te delen via social media. In de eerste plaats omdat inbrekers social media in de gaten houden, zodat ze kunnen toeslaan als er niemand thuis is. Minder bekend is dat dit ook mogelijkheden biedt aan cybercriminelen. Mimecast beschrijft een aantal scenario’s:

‘Heeft iemand nog vakantietips?’

‘Weten jullie een goed hotel op Bali?’‘Eindelijk lig ik lekker op het strand!’Onderschat de risico’s niet 

 

“Veel mensen onderschatten de risico’s of denken dat zij wél veilig gebruikmaken van social media”, vervolgt Hofman. “Dat is een gevaarlijke misvatting. Zelfs een simpele like of comment kan net dat stukje informatie zijn dat de cybercrimineel nodig heeft voor een geloofwaardige aanval. Niet alleen jijzelf loopt risico, maar mogelijk ook je naasten en je werkgever. Post dus geen persoonsgegevens, deel foto’s niet via een openbaar profiel en klik niet zomaar op links in e-mails.”

Wat deel jij op social?

Verder adviseert Hofman om de privacyinstellingen van je social media aan te scherpen en geen connectieverzoeken te accepteren van mensen die je niet kent. “Ontvang je een verdachte e-mail of een vreemd berichtje? Navigeer dan altijd zelf naar de officiële website of neem rechtstreeks contact op met de vriend, het familielid of de collega van wie het verzoek afkomstig is.”

 

 

 

 

 

Comments are closed.