60% Nederlandse kampeerders moet zomervakantie nog boeken

Uit een JetCamp enquête, die de afgelopen week door meer dan 500 Nederlandse kampeerders is ingevuld, blijkt dat de meerderheid hun zomervakantie nog moest boeken. In ruim de helft (56%) van de gevallen is de reden van laat boeken Corona gerelateerd. Het krijgen van een vaccinatie (16%) en het afzwakken van COVID-19 (17%) beperkingen zijn de belangrijkste overwegingen om nog te wachten met boeken.

Andere vaak genoemde redenen zijn de wisselende reisadviezen en het wachten op het vaccinatiepaspoort. Maar we zien ook dat veel mensen hun vakantie uitstellen tot september en oktober, aldus Erwin Hoevenaar, directeur van camping zoek- en boekingssite Jetcamp.

Last Minute

Is men uiteindelijk zo ver om te boeken, dan gebeurt het zeer last-minute. Bijna de helft (47%) boekt in de maand voor vertrek en 10% gaat op de bonnefooi. Of zoals een respondent uit Venray het mooi verwoordde: “Niets is mooier dan kamperen, je pakt de koffers in, benzine in de tank, tent in de achterbak en rijden maar. We zien wel waar we uitkomen”.

Staycation NL

Van de kampeerders die voor de corona pandemie naar het buitenland gingen, blijft een aanzienlijk deel (35%) nu in Nederland. Dit verklaart de drukte op en in de Nederlandse campings en bungalowparken. Uit een eerder JetCamp onderzoek, gehouden vlak na de eerste lockdown in 2020, zagen we nog veel angst onder exploitanten voor lege campings en parken. Dat is totaal omgeslagen nu de buitenlucht als veilig wordt gezien en veel Nederlanders zijn dit jaar gaan kamperen, waar zij dat voor corona niet of zelden deden.

 

 

Nederlanders massaal offline op camping & digitale nomaden

Hoewel we enerzijds een groei zien van het aantal digital nomaden en campings die hun aanbod daarop aanpassen met supersnelle Wi-Fi en bureaus/kantoren voor werken-op-afstand geeft bijna driekwart (73%) van de ondervraagde vakantiegangers aan dat ze minder op hun schermpje kijken tijdens hun kampeervakantie.

Camping Paradis Tunesie

Kamperen bij de Nomaden in de Sahara op Camping Paradis

Bijna een kwart (23%) geeft aan zelfs 100% offline te willen gaan. In die gevallen wordt de computer of smartphone helemaal niet gebruikt of wordt er enkel gekeken of er familieberichten zijn. Netflix, eigen bed en familie en vrienden worden het meest gemist.

 

 

We hebben de respondenten ook gevraagd wat tijdens de vakantie het meest wordt gemist. Een groot deel (45%) zegt streamingdiensten als Netflix en snel internet te missen. Andere veel genoemde dingen die worden gemist zijn het eigen bed (22%) en familie en vrienden (11%). 33% is helemaal tevreden op vakantie, mist niks en geniet vaak aan een rivier, meer of aan zee van een rustige vakantie met ruimte en aandacht voor de familie.

 

 

 

 

 

Comments are closed.