Nederlanders gaan weer verre reizen maken

De reisbranche is zichtbaar aan het herstellen na de enorme dip door de wereldwijde Covid-19 pandemie. Nadat vluchten in 2020 grotendeels aan de grond werden gehouden en reizigers thuis- en in eigen land bleven, is de Nederlandse reisbranche nu teruggekeerd naar bijna de helft (47%) van het niveau van voor de pandemie van internationale vluchtboekingen.

Dit herstel is met name te zien in het vakantiesegment, dat voor de helft (51%) is hersteld ten opzichte van eind 2019, voor zakelijke reizen is dit 41%. Deze cijfers blijken uit internationaal onderzoek van betaaltechnologiebedrijf Mastercard. Het onlangs gepubliceerde rapport Recovery Insights: Ready for Takeoff? biedt inzichten in de huidige reistrends en uitdagingen voor zowel consumenten als de reisbranche.

Internationaal vooral weer binnenlandse vluchten

Hoewel wereldwijd reisherstel ongelijkmatig blijft, is een vijfde van de onderzochte landen weer op 90% van het niveau van voor de pandemie als het gaat om binnenlandse vluchtboekingen. Het internationale vliegverkeer daarentegen blijft in veel landen nog wel achter. Terwijl sommige landen – waaronder Colombia en Mexico – het niveau van het aantal internationale vluchtboekingen van voor de pandemie overtreffen, bevinden andere landen – zoals Canada, Thailand en Noorwegen – zich op een fractie van waar ze waren voor de pandemie begon.

 

 

“Hoewel er in een aantal markten een indrukwekkend herstel is geweest van met name het binnenlandse vliegverkeer, zal het herstel niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Door de pandemie is de sector gedaald tot een uitgavenniveau dat in 15 jaar niet meer is voorgekomen. Naar schatting hebben consumenten over de hele wereld 5 biljoen US dollars extra gespaard sinds het begin van de pandemie.”, zegt Bricklin Dwyer, hoofdeconoom van Mastercard en hoofd van het Mastercard Economics Institute, dat het rapport ontwikkelde. “Hoewel er nog veel onzekerheid blijft, kunnen opgelopen spaarrekeningen, de wens om verder van huis te gaan en het groene licht van regeringen allemaal aanzienlijke rugwind opleveren voor het verdere herstel van de reisbranche.”

 

 

Mastercard publiceerde Recovery Insights om bedrijven en overheden te helpen de economische risico’s van Covid-19 beter te beheersen. Via dit initiatief leverde Mastercard data-gestuurde inzichten, analyses en andere diensten aan bedrijven en overheden om hen te helpen de steeds veranderende trends in consumentenbestedingen te begrijpen en hoe deze aan te pakken.

mastercard-betalen-op-reis

Met Recovery Insights helpt Mastercard bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen bij het herontwerpen van reisroutes, winkeliers bij het aanpassen van de inventaris en steden door inzicht te geven in verschuivingen in de uitgaven in de buurt. Door bedrijven te helpen de juiste beslissingen te maken worden betere resultaten gerealiseerd, wat bijdraagt aan hun herstel.

 

 

 

 

 

Comments are closed.