Sterk bedreigde Rode Vari geboren in Bellewaerde Park

Afgelopen maand is er een Rode Vari geboren in Bellewaerde Park. Het gaat om de tweede geboorte van deze ernstig bedreigde diersoort in het park. Sinds 2017, neemt Bellewaerde Park actief deel aan het Europees kweekprogramma in samenwerking met EAZA. De geboorte is dan ook zeer positief nieuws voor de diersoort!

Belangrijke geboorte

Grote zus Tsingy, die geboren werd in mei 2020, kreeg er in april een kleine broer bij ! Na een dracht van ongeveer 100 dagen, werd het tweede jong van Rode Vari’s Mannie en Bob geboren. Tijdens de eerste weken blijft het jong steevast dicht bij de mama. Tsingy neemt deze taak, als grote zus, over als de mama even wil rusten. Het gezin stelt het dus zeer goed en ze dragen samen zorg voor het pasgeboren jong.

 

 

 

Ernstig bedreigde diersoort

De Rode Vari is een diersoort dat zijn oorsprong kent op het eiland Madagascar. Op de IUCN Red List (International Union for Conservation of Nature) staat de Rode Vari aangeduid als “critically endangered” of “ernstig bedreigd”.

 

 

Het is onbekend hoeveel dieren er nog in de natuur leven, maar dit wordt geschat op slechts enkele tientallen. De voornaamste bedreigingen voor deze diersoort zijn ontbossing, landbouw en jacht, waardoor deze unieke dieren met uitsterven worden bedreigd. Dankzij internationale kweekprogramma’s, waaraan Bellewaerde sinds 2017 actief deelneemt, kan deze zeldzame diersoort tegen uitsterving beschermd worden.

 

 

 

 

Comments are closed.