Deel Iron Curtain Trail is Fietsroute van het Jaar 2021

Het gedeelte van de Iron Curtain Trail tussen Gmünd in Oostenrijk tot aan Bratislava in Slowakije, is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2021. De jury maakte dit bekend tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs Online Experience.

Vanwege de beperkende maatregelen verliep de uitreiking dit keer 100% online. Een vertegenwoordiger van de route in Oostenrijk, Dominik Hiller van Weinviertel Tourismus, hield tijdens een Zoom-meeting trots de bijbehorende Fietstrofee voor de camera. Voor de uitverkiezing waren nog 3 andere routes genomineerd: de LF-Kustroute en LF-Zuiderzeeroute in Nederland en de Oranjefietsroute in Duitsland en Nederland.

Iron Curtain Trail

De totale Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) is bijna 10.000 km lang en slingert van de Zwarte Zee naar de Barentszzee, langs het voormalige IJzeren Gordijn dat ooit Europa in Oost en West verdeelde. De jury kwam langs het deel tussen Gmünd en Bratislava nog dreigende sporen en monumenten tegen uit de tijd van de Koude Oorlog. ‘Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, door de gedwongen verhuizing van de bevolking aan de oostzijde van deze grens zijn unieke natuurgebieden ontstaan’, aldus het juryrapport.

 

 

De jury roemde de landschappelijke schoonheid langs de route en de rustieke dorpen en historische steden. ‘Daar tussendoor kronkelen diverse rivieren met als slotakkoord de Donau. De oude stad Bratislava is een eindpunt om van te dromen.’ Ook zaken als bewegwijzering, picknickbanken en informatie zijn volgens de jury in orde. ‘De landen die ooit gescheiden waren door het IJzeren Gordijn hebben uitstekend samengewerkt om een prachtige route te realiseren. Het resultaat mag er zijn.’

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.