Kleinschalige reisondernemers blijven in de kou staan ondanks fors uitgebreid steunpakket

Het gesprek met staatssecretaris Mona Keijzer heeft helaas geen extra steunmaatregel opgeleverd voor de kleinschalige reisondernemers, stelt de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) teleurgesteld vast. “Het kabinet laat daarmee de kleinschalige reisorganisaties en zelfstandig reisadviseurs in de kou staan”, aldus voorzitter Ton Brinkman.

Mismatch steunmaatregelen

Onderwerp van het gesprek gisteren was de huidige mismatch tussen de bestaande steunmaatregelen en de behoeftes van de kleinere reisorganisaties en zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s). Doordat veel van deze ondernemers vanuit huis of locatie onafhankelijk werken, komen zij niet in aanmerking voor vergoeding vanuit het Corona-noodpakket. Met de aanpassingen van vandaag is daar geen structurele oplossing voor geboden.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Een op het laatste moment nog ingebracht gemotiveerd verzoek van voorzitter Ton Brinkman om alle Kleinschalige Reisorganisaties en alle zelfstandig reisadviseurs (ZRA’s) een eenmalige vergoeding van € 10.000,– te verstrekken, te financieren uit het Voucherfonds (Budgetneutraal) heeft nog niet tot een positieve beslissing geleid. Deze vergoeding dient als compensatie voor de annuleringskosten welke veel van deze ondernemers moeten afschrijven en is gelijk aan de IJskastvergoeding voor de horeca, of de Vuurwerkvergoeding dan wel de Voorraadvergoeding voor de Retail. VvKR blijft strijden voor het onrecht dat de reisbranche wordt aangedaan en dan met name de Kleinschalige Reisorganisaties.

“We zijn zeer teleurgesteld” stelt Ton Brinkman, “onze leden voelen zich in de steek gelaten door de overheid. De reisbranche ligt nu al 10 maanden vrijwel volledig stil, met uitzondering van enkele vakantieweken in een beperkt aantal gebieden in en rond Nederland. Eer dat er weer veilig en verantwoord vakantiereizen georganiseerd kunnen worden – want daar staan we voor! – is er ruim een jaar voorbij zonder inkomsten maar met wel vaste lasten en nieuwe inkoopkosten om straks ook weer reizen te kunnen aanbieden. Financiële ondersteuning is dus onmisbaar!”

 

 

VvKR vertegenwoordigt ca. 400 kleinschalige reisorganisaties. Onze leden organiseren hun reizen met respect voor de lokale cultuur, tradities en werkwijzen en hebben duurzaam reizen hoog in hun vaandel staan. Geen massatoerisme dus, maar bewuste, persoonlijke en eerlijke reizen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.