Nederlanders vinden thuiswerken enorme uitdaging

Een overgroot deel van de Nederlanders, ruim 87%, ondervindt hinder tijdens het thuiswerken. De meeste hinder ervaart men doordat men minder sociale contacten heeft met collega’s of klanten (49,3%) of doordat privé en zakelijk door elkaar lopen (35,4%).

Als oplossing voor deze belemmeringen worden flexibele kantoorplekken en hotels zoals Hotel Office genoemd. Dit blijkt uit onderzoek onder 3.185 Nederlanders dat is uitgevoerd door Accor, ’s werelds meest toonaangevende hotelgroep.

Hinder tijdens thuis werken

Van alle Nederlanders die thuiswerken, ervaart 87,3% hier hinder bij. Als voornaamste reden wordt het gebrek aan sociale contacten met collega’s en/of klanten genoemd. Maar liefst 49,3% van de ondervraagden gaf dit aan. Ook wordt er hinder ervaren doordat er geen duidelijke scheiding is tussen werk en privé (35,4%). Tijdens het werken thuis is het betrekkelijk eenvoudig om gestoord te worden door kinderen of partner. Zo heeft 14,3% last van partners die ook thuiswerken en 16,3% last van huisgenoten of huisdieren.

 

 

Kantoor vs. thuis werken

Als we vragen naar hoe het thuiswerken verschilt van het werken op een kantoor, dan zegt 47,6% minder te bewegen. De wandeling naar de koffieautomaat of rondje tijdens de pauze zorgen op kantoor kennelijk nog voor de nodige beweging. Ook vergeet men weleens een pauze te nemen als er geen collega’s om je heen zijn. (34,6%). Verder veroorzaakt thuiswerken een gevoel van eenzaamheid (25,9%), een lage energie (16,4%) en ervaren veel respondenten dat ze, in vergelijking tot het werken op kantoor, minder controle hebben op wat er zich afspeelt op de werkvloer (20,9%).

Alternatieve werkplekken

Veel Nederlanders hebben behoefte aan werkplek waar ze dus niet gestoord worden. Op de vraag aan welke eisen een externe werkplek moet voldoen, dan wordt een snelle WiFi-verbinding als absolute vereiste genoemd. Bijna 69% van de ondervraagden noemen dit als een zeer belangrijk aspect. Dit is begrijpelijk nu we met z’n allen erg afhankelijk zijn van Zoom, Teams en Skype om contact te onderhouden met collega’s en klanten. Ook moet een werkplek rustige ruimten hebben waar men ongestoord kan werken. Dit sluit aan op de hinder die men ondervindt van andere huisgenoten. Verder moet de plek schoon zijn (25,6%), voldoen aan Covid-19 regels (30,8%) en qua voorzieningen eten en drinken in de buurt hebben (22,4%)

Op de vraag welk type locaties in aanmerking komen voor alternatieve werkplek, dan noemt men flexibele kantoorplekken (45,7%) en hotelkamers (29,6%) of vergaderruimten in een hotel (26,7%).

Veel hotels hebben speciale voorzieningen voor werkenden die een externe locatie zoeken. Zo heeft Accor het ‘Hotel Office’-concept waarbij mensen hun eigen hotelkamer kunnen boeken om zo ongestoord te kunnen werken, met alle faciliteiten onder handbereik. Accor hotels dragen verder het Accor ALLSAFE label, wat betekent dat de hotels voldoen aan de meest strikte eisen als het gaat om de hygiëne in hotels.

 

 

Erwin van der Graaf, Vice President Operations bij Accor Nederland, ligt toe: “Miljoenen mensen moeten zich aanpassen aan de nieuwe manier van werken. Uit dit onderzoek blijkt dat nog een flinke uitdaging. Als Accor hopen wij ons steentje aan werkend Nederland te kunnen bijdragen door onze hotels in te zetten als ideale werkplek. Het onderzoek laat zien dat hier sterke behoefte aan is. We hebben speciale ruimten waar rustig gewerkt kan worden en verder zijn alle gemakken van een hotel binnen handbereik. Het Hotel Office biedt een ideale omgeving om efficiënt en effectief te werken.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.