Dit is de Eger fietsroute in de West-Bohemen in Tsjechië

Het fietspad langs de rivier de Eger in West-Bohemen komt tot leven. Waar eerder het pad vooral gebruikt werd door wandelaars is de route nu ook voor fietsers toegankelijk. De 223 kilometer lange fietsroute gaat door de schitterende vallei van de rivier de Eger en biedt smalle kloven met majestueuze rotsen waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

Fietsend door de riviervallei van de Eger

De Egerroute is een aangenaam fietspad dat één van de vijf schoonste rivieren van het land volgt. De Eger (Tsjechisch: Ohře) stroomt vanaf de grens met Beieren door een schitterend landschap naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe in de buurt van de stad Litoměřice.

De fietsroute beslaat bijna 230 kilometer en is ook voor families ideaal vanwege de rustige paden en de geringe hoogteverschillen. De Egerroute wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6 en maakt vanaf Cheb tot Karlovy Vary deel uit van de Central-Europe EuroVelo route. De fietsroute gaat voor een groot deel langs de rivier de Eger, maar je wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, moet je enkele heuvels beklimmen en fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden bestemd voor fietsers.

Kastelen en majestueuze rotsformaties

De Eger fietsroute kan opgedeeld worden in vijf etappes, waarbij de trajecten ongeveer 40-60 kilometer per dag zijn. Starten kan bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb, een verrassend mooie stad met een kasteel, overblijfselen van vestingmuren en een stadsplein met elf oorspronkelijk gotische huizen bekend als Cheb Špalíček. In Slapany kun je het oude Slapany-spoor bewonderen dat werd opgericht in 1865 en liep tussen Cheb en de Duitse steden Waldsassen en Wiesau.

 

 

De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de mooie plaaten Mostov, Kynšperk en Sokolov waar ook kastelen zijn gelegen. Zo ook in de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Eén van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de rotsen Svatoš kunt bewonderen. De granieten rotsformaties zijn ontstaan door de rivier de Eger die zich een weg baande door het granietmassief en hierdoor een diepe kloof creëerde. Wind, regen en vorst vormden massieve rotspilaren in het landschap.

Stitched Panorama

In- en ontspanning in West-Bohemen

De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië en beschikt over mooie architectuur en enkele lokale specialiteiten. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale spa-wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard. Karlovy Vary is een ideale plek om te overnachten tijdens een fietstocht langs de Eger. Er zijn veel hotels en je kunt er genieten van wellness. Zorg ervoor dat je genoeg tijd over hebt om door de colonnades te slenteren en het helende bronwater te proeven.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Door het land van de pils

De fietsroute voert ook door de regio Ústí en komt hier langs de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater.

Žatec is dé hopstad van Tsjechië. In de plaats vind je een informatief hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Bier- en fietshebbers kunnen vanaf hier zelfs een bierroute volgen welke langs 14 brouwerijen gaat in Duitsland en Tsjechië. De Egerroute komt langs twee brouwerijen van deze route. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí een oud vulkanisch gebied. Veel van de heuvels en bergen bestaan uit vulkanisch materiaal. In de pittoreske stad Litoměřice vloeit de Eger over in de rivier Elbe en eindigt deze gevarieerde rivierroute.

 

 

Meer informatie: www.czechtrails.com/routes/1336-egerradweg. Gratis fietskaarten aanvragen via amsterdam@czechtourism.com.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.