Fietsen en kaaservaringen: dit zijn 87 nieuwe themaroutes in Frankrijk

Het nieuwste gidsje van Le Petit Futé (Franse uitgever van reisgidsen) heeft ’t beste van Frankrijk en Nederland gecombineerd: kazen en fietsen. Voeg daar een fijne camping van Le French Time aan toe et voilà: alle ingrediënten voor een perfecte vakantie. Eigenaars van campings van Le French Time staan erom bekend dat ze hun passie op het gebied van culinaire, culturele en sportieve ervaringen graag delen met hun gasten. Le French Time ondersteunt lokale initiatieven en in het bijzonder deze nieuwe gids en belicht daarom vijf van de 87 routes voor een heerlijke en sportieve fietsvakantie in het mooie Frankrijk.

Fietsen, kaas en een duik in de Gorges du Loup in de Provence

Dit fietsparcours biedt twee fietsroutes rond de Col de Vence. De eerste route gaat langs de dorpjes Bouyan en Coursegoules waar producenten je met de heerlijkste kazen opwachten. Het tweede rondje is nog wat sportiever. Na het plateau van Caussols en het hooggelegen dorpje (village perché in het Frans) Gourdon kun je er voor kiezen om een verfrissende duik in de Gorges du Loup te nemen. Camping Domaine de la Bergerie, gelegen op een bosrijk terrein van 60 hectare is een ideaal vertrekpunt voor deze fietsroutes. Meer informatie: zie p. 16 van de gids.

 

 

Doordat deze fietsroute van 25km vrij vlak is, is het een aanrader voor de hele familie. Onderweg kom je langs verschillende kastelen, door wijngaarden en langs (geiten)kaasboerderijen. Een picknick bij het meer van d’Ouchamps is een echte aanrader. Zin gekregen in een glaasje wijn na al dat fietsen? De nabijgelegen Camping de l’Orangerie de Beauregard biedt elke vrijdag een wijn- en kaasproeverij aan op het kasteel en is een goede uitvalsbasis voor de fietsroute. Meer informatie: zie p. 124 van de gids.

 

 

Vlakbij Honfleur ligt de familiecamping Domaine de la Catinière. Sophie, dochter van eigenaars Nathalie en Patrice geeft hier kookles en leert cursisten alles over de bereiding van de bekendste Normandische kaas, de Camembert. Al die kaascalorieën fiets je er met gemak weer af. Een stukje verderop begint namelijk een route dwars door het binnenland van Normandië. Vanuit het plaatsje Mézidon-Canon rijd je door het glooiende landschap, langs appelboomgaarden en weilanden met koeien die melk voor de Normandische kazen en boter produceren. Eindbestemming is het plaatsje Livarot, bekend van de gelijknamige kaas. Meer info op p. 50 van het fietsgidsje.

Deze fietsroute van 109km biedt de mogelijkheid om de verschillende kazen in de Aveyron, rond Aubrac, Carladez en la Viadene te ontdekken. Uiteraard kun je de route ook in delen opsplitsen of bijvoorbeeld een kleiner rondje vanaf het stadje Laguiole maken. Een goede uitvalsbasis is Camping Les 2 Vallées. Even niet zo’n zin in fietsen; de camping organiseert ook bezoeken aan boerderij Castelnau. Bezoekers leren hier over het beroep van kaasmaker, savoir-faire en uiteraard wordt er Roquefort geproefd. Meer info op p. 34 van het fietsgidsje.

Tour du Jura op de fiets en kaasfondue

De Tour du Jura op de fiets is 155km lang. Je ontdekt het Pays de Dole, Bresse, Jurassienne en het wijngebied Revermont. Degenen die er een tandje bij willen doen fietsen de route die vanuit Lons-Le-Saunier vertrekt, dwars door de Jura gaat en 3.900 hoogtemeters telt. Een centraal gelegen startpunt is Camping Beauregard. Eigenaars Claire en Franck bieden verschillende kaaservaringen met Comté kaas aan. Liefhebbers mogen mee koeien melken, kaas bereiden in traditionele ketels en natuurlijk mag een proeverij of kaasfondue niet ontbreken. Meer info over deze fietsroutes op p. 104 en p. 108 van het fietsgidsje.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

De Petit Futé gids telt 244 pagina’s, 87 verschillende fietsroutes verspreid door heel Frankrijk en niet minder dan 1.050 adresjes met Franse kaas ervaringen. De routes zijn er in alle soorten en maten. Vanaf 6,9km in les Deux-Sèvres tot 380km in de Creuse. Wie hoogtemeters wil maken wordt bediend in de Hautes-Pyrénées. Tot in de loop van augustus is de gids gratis te downloaden via de link: http://www.ebookfute.com/veloetfromagespresse. Gebruik de code: W8XX9S. De gids is alleen voor nu in het Frans beschikbaar. Aan een Engelse versie wordt gewerkt. De routes op de kaart spreken voor zich.

Le French Time, Les Castels en Sites & Paysages
Le French Time is het nieuwe samenwerkingsverband van Les Castels en Sites & Paysages, twee gerenommeerde Franse kampeernetwerken. Via één website zijn alle 74 aangesloten campings te reserveren.

Les Castels biedt sinds 1959 unieke kampeervakanties op 4- en 5 sterrencampings bij kastelen en andere bijzondere locaties in Frankrijk. Deze zelfstandig beheerde campings zijn van hoge kwaliteit en leggen veel nadruk op een persoonlijke ontvangst van de gasten.

Sites & Paysages, opgericht in 1982, is een Frans netwerk van campings waar de relatie met de natuur centraal staat. De 49 groene campings van Sites & Paysages bieden duurzame faciliteiten en (natuur)excursies aan.

In cijfers

  • Le French Time: 74 campings in Frankrijk
  • Les Castels: 27 campings (categorie 4-5 sterren)
  • Sites & Paysages: 47 (natuur)campings (categorie 3-5 sterren)

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.