De Floriade Preview is nu geopend voor bezoekers

Met een volle rondvaartboot arriveerden vrijdag de eerste bezoekers op het Floriadeterrein dat volop in aanbouw is. Twee jaar voordat Floriade Expo 2022 haar deuren opent voor publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. Vanaf vandaag tot en met 1 november kan iedereen een kijkje nemen op het 60 hectare grote terrein waar Floriade Expo 2022 verrijst. En waar de basis wordt gelegd voor de nieuwe stadswijk Hortus. In 2021 kan dat ook van april tot en met oktober.

Esplanade

Bezoekers nemen vanaf de Esplanade in Almere Stad de boot over het Weerwater naar het terrein in aanbouw. Ze meren aan bij het Preview Centre dat de ‘making of’ laat zien en steeds wordt geactualiseerd met de laatste ontwikkelingen. Tot een aantal maanden voor de opening in 2022 groeit Floriade Preview voortdurend met nieuwe activiteiten. De drie Preview Labs — Tree Lab, Save Plastics Lab en The Growing Pavilion — geven bezoekers een voorproefje van de paviljoens die straks bij Floriade Expo 2022 te zien zijn. De bezoekers verkennen het terrein met een treintje.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt Floriade Expo 2022 zich op het duurzamer en leefbaarder maken van steden. Dit thema is urgenter dan ooit. De tuinbouw in al haar geledingen biedt bij uitstek mogelijkheden om gezonder, groener en aangenamer te leven. Pieter Cloo, directeur Floriade Expo 2022, legt een verbinding met Almere: “Floriade Preview laat in de breedste zin het gedachtegoed van Floriade zien, brengt het thema Growing Green Cities tot leven en maakt de verbinding met Almere en de provincie Flevoland. Bezoekers van Floriade Preview kunnen daarnaast heerlijk winkelen of op een terras neerstrijken in Almere”.

 

 

De expositie in het Preview Centre is gerealiseerd door DST Experience Bureau en Hypsos. “De vier Floriade thema’s Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City zien we dagelijks terugkomen in onze projecten. Wij zijn er trots op dat we samen met Hypsos kunnen bijdragen aan het ontwerp en de realisatie van het Floriade Preview Centre en verheugen ons nu al op Floriade in 2022!” zegt Markus Konings, CEO van DST Experience Agency.

Save Plastic Lab

Save Plastics bouwt op initiatief van de gemeente Almere een duurzame pilotwoning, die is gemaakt van 93% gerecycled plastic afkomstig van Almeers huishoudafval. Een innovatieve oplossing om een lokaal probleem, het overschot aan plastic afval, in te zetten voor de toenemende vraag op de woningmarkt. In deze 20 m2 woning is 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan bijna 5.000.000 boterhamzakjes! Door dit plastic afval te verwerken wordt 7.419 kg minder CO2 uitgestoten. Bram Peters, directeur van Save Plastics, legt uit: “In Nederland alleen gooien we 1,3 miljard kilo huishoudelijk plastic afval weg, ieder jaar weer. Een groot deel daarvan gaat regelrecht de natuur in en wordt plasticsoep. Dat is niet alleen vervuilend, maar vooral ook zonde! Want ieder stukje plastic kan opnieuw worden gebruikt in de producten van Save Plastics.”

Growing Pavilion

Pascal Leboucq, ontwerper van The Growing Pavilion: “The Growing Pavilion is een iconisch voorbeeld van CO2 negatief bouwen en ontwerpen met biobased materialen. Er wordt nu nog te weinig gebruik gemaakt van deze materialen en technieken. Met het paviljoen laten we op een poëtische wijze zien dat het kan en hoe mooi het is. De kracht van biobased materialen komt eveneens tot uiting in de exposities in het paviljoen. We starten met een expositie van vijf Nederlandse designers die met biobased materialen werken aan een gezond woon- en leefklimaat. Afgedankte bloemen krijgen dankzij Jessica Rijkers een nieuw leven in duurzaam én pesticiden-vrij textiel. Studio Klarenbeek & Dros werkt aan een circulair algensysteem. Martijn Straatman maakt van mest waardevolle nieuwe objecten. Mireille Steinhage prikkelt ons bewustzijn met luchtzuivering door zoutkristallen. Studio Nienke Hoogvliet deelt haar onderzoek naar hoe natuurlijk textiel bijdraagt aan de gezondheid van de drager. En Emma van der Leest toont ontwerpen op basis van bacteriën en schimmels.

Almere rondvaarten

Floriade creëert samenwerkingen met de ondernemers in de stad. Kevin van Drumpt, eigenaar Almere Rondvaarten, kan niet wachten om te beginnen: “We zijn ontzettend blij dat we kunnen starten met deze pendeldienst. Als Almeers bedrijf zijn we trots te laten zien hoe mooi Almere is vanaf het water en op de mogelijkheid om de komende jaren alle bezoekers over het water naar het Expoterrein te vervoeren.”

Tickets

Floriade Preview is tot en met 1 november 2020 van vrijdag t/m zondag voor bezoekers geopend. Reserveer je bezoek via floriade.com. De excursie is inclusief een vaartocht over het Weerwater van Almere Stad naar het Floriade terrein, een bezoek aan het Preview Centre en de paviljoens, en een rondleiding over het terrein met een treintje. Inwoners van Almere krijgen korting op de toegangsprijs.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.