Zo ga je op fietsvakantie in Duitsland om met coronabeperkingen

Ook zo´n zin om er weer op uit te gaan? Zo langzamerhand krijgen we weer wat meer bewegingsvrijheid en kunnen we ons weer bezig houden met het plannen van een fietsvakantie. Sinds 15 juni 2020 mag je weer op vakantie naar Duitsland.

Maar hoe ziet je vakantie er dan uit? Wat zijn de regels in Duitsland? Net zoals in Nederland en België gelden er in Duitsland een aantal algemene regels, zoals afstand houden (minstens 1,5 meter, soms 2 meter), regelmatig je handen wassen en thuis blijven als je verkouden of grieperig bent. Daarnaast heeft elke deelstaat en district zijn eigen regels.

Is het veilig om op fietsvakantie in Duitsland te gaan?

Fietsen is een van de activiteiten die juist nu erg goed mogelijk is: heerlijk actief zijn in de buitenlucht. En als je op de fiets zit hoef je ook geen mondkapje te dragen. De hele wereld vraagt zich af waarom Duitsland relatief goed door de corona crisis laveert? Een eenduidig antwoord hierop hebben we ook niet, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de uitstekende staat van de gezondheidszorg. Nergens ter wereld zijn er meer intensive care bedden beschikbaar dan in Duitsland. Bovendien houden Duitsers erg van zekerheid, dus een groot deel van de bevolking heeft zich erg goed aan alle regels gehouden. Inmiddels zijn er voldoende testcapaciteiten.

 

 

Mondkapjes en mondbescherming: in Duitsland geldt mondkapjes– of mondbeschermingplicht in het openbaar vervoer, winkels en openbare gelegenheden. Het is ook toegestaan om een sjaal of Buff/ nekwarmer te dragen. Zeker tijdens een fietstocht heel handig als je even bij de bakker een broodje wilt halen. Deze plicht geldt voor personen vanaf 6 jaar.

 

 

Hotels en restaurants moeten voldoen aan strenge hygiënevoorschriften. Bij binnenkomst staat desinfectiemiddel klaar; in de algemene ruimtes zoals receptie, lobby en trappenhuizen is een mondkapje meestal verplicht. In principe geldt hier ook de afstandsregel van 1,5 m. Hotels mogen meestal maar 50-60% van hun kamers verhuren; de restaurants moeten ervoor zorgen dat er voldoende afstand tussen de tafels is. Bij de meeste restaurants moet je van te voren reserveren. In hotels en restaurants geldt ook mondkapjesplicht bij het naar binnen- en buitengaan en als je naar het toilet gaat. Als je aan tafel heb plaatsgenomen mag je je mondkapje afdoen. De bediening draagt wel een mondkapje of een gezichtskap.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

In een restaurant of op een terras moet je een formuliertje invullen met je contactgegevens. Dit is om een eventueel contactonderzoek uit te kunnen voeren. Deze gegevens worden na een maand vernietigd. Gasten wachten bij de ingang om naar hun plek te worden gebracht. Het is aan te raden om van te voren een tafel te reserveren (soms is dit ook verplicht).

De faciliteiten in de hotels zijn meestal niet allemaal beschikbaar. Op dit moment zijn het zwembad, de wellnessfaciliteiten en de bar vaker gesloten, maar er wordt steeds meer mogelijk. Omdat een (ontbijt)buffet op dit moment niet mogelijk is, kan er alleen maar à la carte worden gegeten. Voor het ontbijt zijn er veel creatieve vormen bedacht: van een ontbijtbox, ontbijt op bed tot het serveren van je ontbijt aan tafel.

Bezienswaardigheden: de meeste bezienswaardigheden zijn geopend. Meestal geldt een maximum aantal bezoekers. Als je heel graag die ene tentoonstelling, of dat ene attractiepark wilt zien, kijk dan of het mogelijk is van te voren online je kaartje te kopen. Openbare zwembaden zijn in de meeste deelstaten inmiddels weer – met beperkingen – geopend.

Evenementen: alle grotere evenementen zijn tot 1 september afgelast.

Reizen met de trein of het openbaar vervoer: in trein of bus ben je verplicht om een mondkapje of mondbescherming te dragen. In IC en ICE treinen kunnen minder plaatsen worden gereserveerd. Op de website van de Deutsche Bahn kun je zien hoe vol de trein is, zodat het wellicht raadzamer is om een andere trein te nemen. In Duitsland is het meenemen van fietsen in de trein mogelijk volgens de gebruikelijke regels.

Reizen met de auto: als je met twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de auto zit, wordt geadviseerd om mondkapjes te dragen. Let op: het gezicht van de chauffeur moet wel herkenbaar blijven, anders kun je een boete krijgen. Mondkapjes zijn ook verplicht bij tankstations en openbare toiletten langs de snelweg.

Wat moet je in elk geval meenemen voor je vakantie in Duitsland?

  • Voldoende mondkapjes (in Duitsland zijn ze inmiddels bij apotheken en drogisten etc volop verkrijgbaar) of een andere vorm van mond- en neusbescherming zoals een sjaal of een Buff.
  • Disinfectiedoekjes, of iets vergelijkbaars.
  • Contant geld. Hoewel contactloos of met de EC-kaart betalen inmiddels op veel meer plaatsen en ook voor kleinere bedragen mogelijk is, zijn er nog steeds plekken waarop alleen met contant geld kan worden betaald.

Het Nederlandse team van fietsvakantie-duitsland.nl werkt vanuit het Noord-Duitse Bremen. Daarom kennen we de Duitse situatie uit eerste hand.

Meer informatie: www.fietsvakantie-duitsland.nl. Je kunt ons ons ook bellen op 085-8880897

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.