ANVR juicht aanbeveling Europese Commissie over garantie op luchtvaartvoucher toe

Reisbrancheorganisatie ANVR reageert kritisch op de aanbevelingen van de Europese Commissie. Deze reisbrancheorganisatie, waarbij zo’n 1000 reisbureaus en 300 reisorganisaties zijn aangesloten, is wel positief over het feit dat de EU achter de uitgifte van een voucher staat. De ANVR juicht het toe dat de Europese Commissie ook een effectieve bescherming wil voor de consument als deze een, tot op heden ongedekte, luchtvaartvoucher ontvangt. De ANVR vindt het jammer dat de door haar uitgegeven Reisvoucher slechts als optie wordt genoemd.

Garantiefonds voor airlines

​De ANVR pleit er al langer voor dat ook voor airlines een garantiefonds in het leven wordt geroepen, waarbij -net als bij geboekte pakketreizen- de consument wordt beschermd tegen -in dit geval- faillissement van een luchtvaartmaatschappij.

 

 

De ANVR is blij dat de EC de Reisvoucher als uitgangspunt heeft genomen richting andere lidstaten, maar vindt het jammer dat niet gekozen is om deze te verplichten. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Wij vinden het als zeer zwaar getroffen sector jammer te horen dat de Europese Commissie de Reisvoucher niet verplicht stelt, maar als optie geeft. De reiziger heeft bij annulering natuurlijk recht op zijn reeds betaalde reissom, maar de branche doet dat door het uitgeven van een gedekte Reisvoucher. ANVR-reisondernemingen geven, bij de honderdduizenden annuleringen waarmee zij tijdens de coronacrisis te maken hebben, een door SGR-gedekte Reisvoucher uit, waarmee de consument op een later tijdstip alsnog een vakantie kan boeken. Alleen zo kunnen wij én de consument de bedienen én de reissector proberen overeind te houden, waar nu zo’n 20.000 banen op de tocht staan.”

 

 

Het is een goede zaak dat de EC erkent dat het van groot belang is dat nationale overheden het toerisme helpen en oproept om met steunmaatregelen, garanties, leningen en belastingvoordelen de getroffen reisondernemingen te helpen deze crisis door te komen. Als reizen weer mogelijk is, is de wens van de ANVR dat na een verloren voorjaars- en meivakantie nog een deel van de zomervakantie benut kan worden, maar dat de EU probeert enige harmonisatie te bewerkstelligen als het gaat om het nemen van internationale maatregelen en de toegankelijkheid tot bepaalde bestemmingen. Inmiddels is iedere Nederlander aan een welverdiende vakantie toe en hoopt de altijd inventieve reisbranche toch nog een deel van haar 85%-verloren omzet goed te maken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.