Indrukwekkende alternatieve opening Klokken voor Amerika

Museum Klok & Peel in Asten heeft zijn organisatietalent weer eens getoond, nu met een indrukwekkende alternatieve opening van een tentoonstelling annex boekpresentatie. Het ging daarbij om de nieuwe expositie Klokken voor Amerika, opgebouwd onder verantwoordelijkheid van curator dr. Luc Rombouts, en de Nederlandse presentatie van het gelijknamige boek, geschreven door prof. dr. Diederik Oostdijk, verbonden aan de VU in Amsterdam. Omdat het museum vanwege de coronapandemie tot nader order is gesloten, vonden opening en boekpresentatie plaats door middel van een live-stream uitzending die kon worden bekeken via de website van het museum.

Klokken voor Amerika

Goede reden

Op het eerste gezicht lijkt het een beetje raar om een nieuwe tentoonstelling te openen in een periode waarin het publiek niet kan komen kijken. Maar Klok & Peel had goede redenen om de expositie, die al enkele jaren op de rol staat, volgens plan te realiseren. Daarover vertelde in de live-stream dr. Luc Rombouts, curator van de expositie. Zijn betoog in een notendop: expositie en boek zijn gekoppeld aan de restauratie van The Netherlands Carillon, het nationale geschenk dat Nederland in 1953 aan de Verenigde Staten gaf als dank voor het Amerikaans aandeel in de bevrijding van ons land – nu 75 jaar geleden – en de royale economische steun die ons land bij de wederopbouw kreeg via het Marshall-plan.

 

 

Terwijl in Arlington – vlakbij Washington DC – de klokkentoren van The Netherlands Carillon voor enkele miljoenen wordt gerestaureerd, worden op ditzelfde moment in Asten bij de Koninklijke Eijsbouts de 49 klokken van deze beiaard opgeknapt, herstemd én met drie klokken uitgebreid. Rombouts: “Dat herstelproject bood het museum een gouden kans om het Nederlandse publiek weer eens te doordringen van de betekenis van onze nationale klokkencultuur. Uiteraard in de hoop dat het museum binnen niet al te lange tijd weer open mag en dat de expositie dan flink wat bezoekers zal trekken.”

 

 

Voor het museum heeft ook meegespeeld dat met de expositie Klokken voor Amerika het ‘oorlogsdrieluik’ netjes wordt afgerond. Dat drieluik ging in 2017 van start met de expositie Klokkenroof, werd in dat jaar extra opgetuigd met Meisjes van Toen, kreeg in 2019 een vervolg met de expositie Death Valley De Peel en krijgt nu zijn bekroning.

Topproject

Dat Klokken voor Amerika een topproject is, werd klip en klaar tijdens de live-stream uitzending. Na een welkomswoord door museumvoorzitter Harry van der Loo liet communicatiemedewerkster Jolijn Brouwers allereerst prof. dr. Diederik Oostdijk vertellen over zijn boek. Tipje van de sluier: Oostdijk heeft ontrafeld hoe het kwam dat The Netherlands Carrillon in de jaren ’50 van de vorige eeuw niet het grote succes werd dat was beoogd. Oostdijk: ‘Er ging toen zo’n beetje alles mis wat mis kon gaan’. Dat heeft er niet alleen toe geleid dat de Koninklijke Eijsbouts nu een uitdagende restauratieklus heeft, maar heeft ook een bijzonder interessant historisch verhaal opgeleverd.

Aan de live-stream werd ook meegewerkt door oud-gedeputeerde Onno Hoes namens het Vfonds; de Amerikaanse projectleider van The National Park Service die toeziet op de restauratie van de klokkentoren in Arlington; de Amerikaanse ambassadeur in ons land Pete Hoekstra; de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten André Haspels, en last but not least Commissaris van de Koning in Noord-Brabant prof. dr. Wim van de Donk.

Al deze hoogwaardigheidsbekleders onderstreepten het symbolisch belang van een welluidend carillon in het licht van vreedzame internationale betrekkingen en hadden waarderende woorden voor de Astense bijdrage daarin, die geleverd wordt door de Koninklijke Eijsbouts én het Museum Klok & Peel. Ze wisten waarover ze spraken, want al deze functionarissen zijn nog maar kortgeleden in Asten geweest om zich van de vorderingen van Klokken voor Amerika op de hoogte te stellen. Aan commissaris Wim van der Donk was uiteindelijk de eer om de expositie officieel voor geopend te verklaren. De expositie Klokken voor Amerika is te zien zodra het Museum Klok & Peel weer open mag. Een voorproefje kan genomen worden op de site. Daar kan à € 19,45 ook het boek Klokken voor Amerika, geschreven door prof.dr. Diederik Oostdijk via de webwinkel worden besteld.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.