Haal Griekenland naar je Paastafel

Een frisse duik in helderblauw water, overnachten in een wit huisje met een blauw dak en het bezoeken van iconische monumenten; dit moeten we voorlopig (fysiek) missen. Maar de overheerlijke Griekse keuken hoeven we niet te missen! Aankomend weekend is het Pasen en hebben we tijd om in de keuken te experimenteren. Haal Griekenland naar je Paastafel met deze recepten en doe tegelijkertijd vast reisinspiratie op.

Tsoureki uit Thessaloniki

Waar we in Nederland genieten van ons Paasbrood met spijs doen de Grieken dat met Tsoureki. Alleen zij eten dit brood het hele jaar door. Tsoureki is zowel fris (door de sinaasappelzest) als zoet en de beste Tsoureki eet je in de bruissende stad Thessaloniki.

In de stad vind je vele bakkerijen en de één nog beter dan de ander! Het is de perfecte bestemming voor een leuke stedentrip. Van archeologische hoogstandjes tot gezellige cocktailbars en van markten tot een prachtige boulevard. Om alvast te proeven van wat Thessaloniki te bieden heeft vind je hieronder het recept voor het overheerlijke Tsoureki. Hier gaat je Paasgezelschap van smullen!

Voor 2 paasbroden
Ingrediënten voor het brood:
– 250 ml warme melk
– 1 zakje droge gist
– 585 gr bloem
– 200 gr suiker
– ½ theelepel zout
– Zest van 1 sinaasappel
– ½ eetlepel mahleb
– 1 eetlepel gesmolten boter
– 3 losgeklopte eieren
Ingrediënten voor op het brood:
– Eigeel
– 1 eetlepel melk
– 50 gr fijngehakte amandelen

Instructies:
Voor het recept klik hier.

 

 

Dit zijn de leukste hotspots in Griekenland

Download nu handige tips over Griekenland. Alleen vandaag gratis te downloaden!

 

Vegan magiritsa soep uit Athene

Soepliefhebbers opgelet! Magiritsa is de traditionele soep die op heilige zaterdag wordt bereid. Na 40 dagen vasten is dit de eerste maaltijd die de Grieken eten en het schijnt erg goed voor de spijsvertering te zijn! Het traditionele recept bevat ingewanden van een lam en omdat niet iedereen hier van houdt stellen wij graag een veganistische variant van dit gerecht, gemaakt met champignons, voor.

 

 

Athene is de culturele en gastronomische hoofdstad van Griekenland, met wel 5 Michelin sterrenrestaurants. Je vindt in de stad veel restaurants met vegan opties. Na 1 lepel van deze veganistische Magiritsa waan je je even bij het Parthenon of in de straten met de prachtige street art!

Voor 6 personen
Ingrediënten:
– Olijfolie, zout en peper
– 1 kg wilde champignons
– 1 fijngesneden ui
– 2 fijngehakte knoflooktenen
– 100 ml witte wijn
– 1 blokje groentebouillon
– 200 gr rijst
– 1 slakrop
– 1 handje dille
– 1 limoen
– Beschuit
– Het sap van 1 citroen

Instructies:
Voor het recept klik hier.

Gestoofd lamsvlees uit Amorgos

Traditioneel eten de Grieken van het vasteland uit de Peloponnesos, Thessalië, Epirus en Macedonië met Pasen lam van het spit. Op de Cycladische eilanden kun je genieten van lamsvlees uit de oven en dit wil je! Dit overheerlijke recept komt van het ‘The Big Blue’ film eiland Amorgos. Het eiland met prachtige grotten, indrukwekkende landschappen en een nog indrukwekkendere kleur zee.

Maak dit lamsgerecht en proef een stukje van Amorgos. Serveer er typische Griekse aardappeltjes met verse oregano bij. Het recept voor succes!

Voor 6 personen
Ingrediënten:
– 1,2 kg lamsvlees
– Olijfolie, zout en peper
– 1 fijngesneden rode ui
– 2 fijngesneden knoflooktenen
– 6 gepelde tomaten in vieren gedeeld
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 240 ml droge witte wijn
– Piment
– Laurierblad
– 1 kaneelstok

Instructies:
Voor het recept: klik hier.

Feta kaastaart uit Epirus

You had me at taart! Overal in Griekenland kun je heerlijke taarten eten maar in Epirus vind je een speciaal recept voor jouw Paastafel. Deze feta kaastaart is bij iedereen een succes. Heb je iets te veel gegeten tijdens Pasen? De gebergten en wandelroutes van Zagori, Ioannina, Tzoumerka en Preveza houden je fit!

Voor 1 taart
Ingrediënten:
– 450 gr filodeeg
– 250 gr feta
– 250 gr geraspte Gouda
– 250 gr geraspte Gruyere
– Oregano
– 1 eetlepel korianderzaad
– 1 eetlepel komijnzaad
– 1 eetlepel verse tijm
– 1 eetlepel basilicum
– ½ theelepel nootmuskaat
– 500 ml melk
– 3 eieren
– 1 eetlepel bakpoeder

Instructies vind je in het filmpje hieronder:

Kalitsounia uit Kreta

Voor alle zoetekauwen onder ons. Dit zoete mini kaasgebakje is fantastisch! En het smaakt zo verrassend als het klinkt. Dit gerecht wordt met Pasen geserveerd maar omdat het zo lekker is eten de Kreteense mensen dit vaker in het jaar. Voor wie nog nooit op Kreta is geweest: Kreta is een hemel voor foodies. En de Kretische cuisine is gebaseerd op het Mediterrane dieet. Veel Griekse gerechten vinden hun oorsprong op dit eiland. En daar is de Kreteense bevolking erg trots op.

Met open armen verwelkomen zij je op het culinaire ‘hoofdeiland’. En naast een uitstekende cuisine heeft het eiland nog veel meer te bieden. Zo vind je er een palmbomenstrand, de gigantische Samariakloof, pittoreske dorpjes en eeuwenoude opgravingen. Met Pasen en al helemaal in deze tijd moet je genieten van de kleine geluksmomentjes en Kalitsounia is precies dat: een klein geluksmomentje.

Voor veel gebakjes:
Ingrediënten:
Voor het deeg:
– 2 kg bloem
– 2 eetlepels zout
– Olijfolie
– 240 ml Tsikoudià (alcohol zonder sterke smaak)

Voor de vulling:
– ½ kg mizìthra kaas (of ricotta)
– ½ kg anthòtiro kaas (of ongezouten feta)
– ½ kg zachte witte kaas
– 3 eieren

Instructies:
Voor het recept klik hier.

Wijn, wijn en nog meer wijn uit Santorini

Het allerlaatste recept voor een succesvolle Paasdag is goede wijn! Wanneer je aan Santorini denkt, denken veel mensen aan witte huizen met blauwe daken. Waar je niet zo snel aan zult denken is wijn. Toch heeft Santorini een waanzinnige wijncultuur! De beroemde druivensoort Assyrtiko komt van dit kleine vulkanische eiland van wijngaarden die tot wel 3.500 jaar oud zijn. Dit levert witte wijnen van uitstekende kwaliteit op. En het mooie is; deze wijnen kun je gewoon in Nederland bestellen. Zo haal je een beetje vulkaan naar jouw Paastafel.

En wil je vanaf thuis een Assyrtiko wijnproeverij volgen? Kijk dan naar onderstaande film.

Yamas!

En hopelijk tot gauw in Griekenland.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.