Dit was editie #8 van het Amsterdam Light Festival

DISRUPT!, de achtste editie van Amsterdam Light Festival, was een groot succes. De nieuwe route in het oostelijk deel van de binnenstad werd door zowel bezoekers als bewoners enthousiast ontvangen. Vrijwel hetzelfde aantal bezoekers als vorig jaar – ca. 900.000 – bezocht het 53-dagen durende festival, zonder dat dit op enig moment tot overmatige drukte heeft geleid. Atlantis, de ondergelopen internationale skyline van het Zweedse duo Utskottet, was onder de bezoekers het meest populair. Na drie edities onder leiding van Lennart Booij neemt Lucas de Man het artistieke stokje over; burgemeester Femke Halsema wordt beschermvrouwe.

Voor de eerste keer in de geschiedenis nam het festival plaats in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam. 53 dagen lang konden bezoekers via deze geheel nieuwe route genieten van speciaal voor het festival gemaakte lichtkunstwerken, stadsverhalen en programmering met onder andere ARTIS en Het Scheepvaartmuseum.

De kunstenaars uit 16 landen interpreteerden het thema DISRUPT! op verschillende manieren. Ontregeling in de natuur, het straatbeeld en de stad kwamen uitgebreid terug in de kunstwerken. Dit jaar werkte een recordaantal van 850 leerlingen van 18 basisscholen mee aan het jaarlijkse educatieproject. In samenwerking met 72andSunny Creative Collective creëerden zij het kunstwerk De Nachtloerrrders, bestaande uit twintig paar constant veranderende dierenogen.

 

 

Top 3 meest populaire kunstwerken

De top 3 van meest populaire kunstwerken wordt aangevoerd door Atlantis, de ondergelopen internationale skyline van het Zweedse duo Utskottet. De deconstructie van de Magere Brug, genaamd Nacht Tekening van de Nederlandse Krijn de Koning en de betoverende vlinders van Butterfly Effect van de Japanse Masamichi Shimada volgen op de voet.

 

 

Nieuwe artistieke leiding

De afgelopen editie was de laatste editie onder leiding van het directie duo Frédérique ter Brugge en Lennart Booij. Booij neemt na het selecteren en samenstellen van drie succesvolle edities afscheid als artistiek directeur en draagt het stokje over aan Lucas de Man.

“De afgelopen 3 jaar hebben we hard gewerkt aan een artistiek hoogwaardige tentoonstelling van lichtkunstwerken langs de prachtige Amsterdamse wateren. De samenwerking met internationale kunstenaars, technici, de stad en het bedrijfsleven heeft dit mogelijk gemaakt. Ik kijk dan ook met veel tevredenheid terug”, aldus Lennart Booij.

Lucas de Man (regisseur, acteur en conceptontwikkelaar) is gevraagd om met zijn Stichting Nieuwe Helden de artistieke koers voor de komende twee edities vorm te geven. Zo is hij van plan de programmering van het festival te verbreden en de wandelroute weer in te voeren.

“Voor de komende jaren willen we groter inzetten op het verhaal en de beleving voor zowel bezoekers die varen als wandelen. We hebben gekozen voor actuele thema’s die mensen diep raken. De thema’s voor de komende 2 edities zijn ‘When Nature Calls’ en ‘What about the People…’, aldus Lucas de Man.

Burgemeester Femke Halsema beschermvrouwe

Femke Halsema is beschermvrouwe geworden van het festival. Zij volgt daarin Eberhard van der Laan op die beschermheer was van 2014 tot 2017.

“Amsterdam Light Festival is mij bijzonder dierbaar omdat het festival niet alleen onze mooie stad verlicht met kunst, maar daarmee inwoners en bezoekers samenbrengt.”, aldus burgemeester Femke Halsema.

Thema #9: When Nature Calls

Het thema voor de negende editie van Amsterdam Light Festival (26 november 2020 tot en met 17 januari 2021) is ‘When Nature Calls’.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.