6 romantische chateaus in Tsjechië

Voor eeuwen maakte Tsjechië deel uit van het Habsburgse rijk en was het één van de welvarendste gebieden van Europa. Veel adellijke families lieten er prachtige chateaus bouwen in een romantische omgeving van bossen en rivieren. De aristocratische landhuizen in barok, renaissance of classicistische stijl zijn vandaag de dag nog te bewonderen. Bij enkele chateaus kun je zelfs dineren, golfen of overnachten.

Chateau Hrádek u Nechanic

Verborgen in het bospark nabij de stad Hradec Králové ligt het Engelse landhuis Hrádek u Nechanic. Het chateau werd in de 19de eeuw gebouwd in Tudor-romantische stijl als zomerresidentie voor de familie Harrach. De droom van graaf František Arnošt van Harrach was om de oude glorie van zijn aristocratische familie nieuw leven in te blazen, maar deze droom viel snel in duigen. Door de Oostenrijks-Pruisische oorlog werd in zijn kasteel een militair hospitaal gevestigd in 1866. Tegenwoordig kun je de imposante ridderzaal bewonderd gewijd aan de meest prominente leden van de familie en hun ridderlijke verleden. De grootste en mooiste kamer is de Gouden Hal; de naam is afgeleid van het unieke vergulde lederen 17e-eeuwse Vlaamse behang. In 2001 werd Chateau Hrádek u Nechanic uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Een mooie wandeling kan gemaakt worden in het Engels park dat in 1844 werd aangelegd bij het kasteel.

 

 

Chateau Libochovice

Chateau Libochovice ligt ten noorden van Praag in een romantisch landschap aan de oever van de rivier de Eger (Tsjechisch: Ohře) met de ruïnes van de burcht Házmburk op de achtergrond en omringd door heuvels van het Midden-Boheemse Hoogland. In 1560-1564 bouwde Jan van Lobkowicz het voormalige gotisch fort om tot een kasteel met twee verdiepingen in renaissance stijl. De latere eigenaar, Gundakar van Dietrichstein, bracht een barokke reconstructie aan en liet een siertuin aanleggen met kassen. Het kasteel is een nationaal cultureel monument en is goed bewaard gebleven in zijn vroege barokvorm met originele rode decoraties op de omtrekmuren. Tijdens een rondleiding kun je het interieur bewonderen met prachtige collecties en de hal Saturnus, bestaande uit twee verdiepingen met rijk versierd stucwerk. Eén van de tours biedt bezoekers de mogelijkheid om de uitgebreide kelders, die zich zowel onder het kasteel als onder de binnenplaats bevinden, te bezichtigen.

 

 

Červená Lhota Chateau

In Zuid-Bohemen vind je tal van chateaus, maar een buitengewoon chateau is Červená Lhota. Kenmerkend voor dit kasteel is de ongewone rode kleur. De bakstenen en later ook de gevel werden in de 17de eeuw in deze kleur veranderd. Daarbij veranderde ook de naam van Nová Lhota (Nieuw Dorp) naar Červená Lhota (Rood Dorp). De legende van de rode kleur van het kasteel is dat de kasteeldochter een kruis vanuit haar raam in het water had gegooid, omdat ze het vertrouwen in God had verloren. Hiermee werd de duivel opgeroepen en hij tekende een kruis van bloed boven haar raam. Om deze vreselijke sporen te wissen werd het hele kasteel rood geverfd. Červená Lhota is van meerdere adellijke families geweest. Het zomerhuis was een plaats van amusement, feesten en vrije tijd. Het renaissance kasteel is omgeven door een vijver en in de zomer is het mogelijk om met een bootje rond het kasteel te varen.

Mitrowicz Chateau

Het gerenoveerde chateau Mitrowcz is prachtig gelegen aan de rivier Lužnice tussen de steden Tábor en Písek. Het fort werd in de 16de eeuw gebouwd en had tot 1704 diverse eigenaren. Graaf František Wratislav van Mitrowitz kocht uiteindelijk het fort en het huis bleef tot 1943 in handen van zijn familie. Het gebouw kreeg een uitbreiding waarbij de St. Anna kapel werd uitgebreid en een barokke uitstraling kreeg. In 2002 werd het chateau gerenoveerd en in 2016 werd het kasteel geopend voor publiek. Tegenwoordig is het landhuis een pareltje om te zien en vinden er regelmatig evenementen en bruiloften plaats. Ook is het mogelijk om in één van de luxe kamers te overnachten. In de zomer zijn er rondleidingen.

Chateau Zbiroh

Gelegen tussen de steden Praag en Pilsen ligt het sprookjesachtige chateau Zbiroh. Het is een populaire trouwlocatie, vanwege de schilderachtige omgeving van het Křivoklát-bos en de romantische uitstraling van het kasteel. In Chateau Hotel Zbiroh is het mogelijk om te overnachten in één van de kamers waar ooit de keizers Rudolf II, Charles IV en Sigismund van Luxemburg de eigenaar van waren. Het kasteel staat daarom ook wel bekend als ‘kasteel van de drie keizers’. Naast keizers hebben ook diverse kunstenaars in het kasteel gewoond, zoals Alfons Mucha die hier achttien jaar heeft doorgebracht en zijn beroemde Slavische epos heeft geschilderd. Naast een hotel beschikt het chateau over een taverne genaamd U Rudolfovy kratochvíle. Het is een restaurant in middeleeuwse stijl met bedienend personeel in klederdracht die traditionele Tsjechische gerechten serveren.

Kynžvart Chateau

De plaats Lázně Kynžvart is gelegen in het Slavkov-bos op een kwartier rijden van het oude stadje Mariánské Lázně. Door de zuivere lucht is deze plaats vanaf de 19de eeuw een belangrijk kuuroord. De familie Metternich stichtte hier in 1863 het eerste spahotel dat veel bezocht werd door de elite. De familie bezat ook chateau Kynžvart, een kasteel dat ze vanaf 1623 in handen hadden en tot 1945 bezaten. Het renaissance gebouw werd eerst tot barok herenhuis omgetoverd en in de 19de eeuw werd het chateau verbouwd in Weense classicistische stijl. De belangrijkste eigenaar was de Oostenrijkse kanselier, Prins Klemens von Metternich. In 1813 werd hij verheven tot erfelijk prinsdom. Prins Metternich was zo op zijn chateau gesteld dat hij een uitgebreide renovatie liet uitvoeren en hiervoor een bedrag van 900.000 gulden leende. Tijdens een begeleide excursie kun je de bibliotheek, de studeerkamer en de kapel zien. Een van de hoogtepunten is het gerenommeerde rariteitenkabinet met Egyptische mummies.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.