Breng een bezoek aan Dinant

België is rijk aan geschiedenis en bij uitstek geschikt voor een stedentrip, niet al te ver van huis. Ben jij klaar om wat cultuur te snuiven? Dan is Dinant een kandidaat bij uitstek. Dit kleine stadje in Wallonië heeft namelijk alles wat de culturele toerist begeert.

Dinant

Citadel van Dinant

De rots waar de helft van Dinant tegenaan leunt, is de huisvesting van de citadel. Wanneer je met behulp van de kabelbaan of de 408 traptreden je een weg naar boven baant, zul je het gebouw goed kunnen bekijken. In 1040 werd hier voor het eerst een burcht gebouwd om het eeuwenoude stadje te verdedigen. Dinant ligt aan de Maas en heeft daardoor strategisch gezien de ideale ligging. Hierdoor had het veel vijanden die het stadje wilden veroverden. Neem je tijd voor het museum en ontdek meer over de geschiedenis van deze vesting.

 

 

Wanneer je door Dinant struint, zul je je vast en zeker afvragen waarom er zoveel beelden van saxofoons door het stadjes verspreid staan. Wanneer je Maison de Monsieur Sax bezoekt, zul je het antwoord krijgen. Adolphe Sax werd in 1814 geboren in Dinant. Hij verwierf wereldwijd bekendheid, dankzij een geniale uitvinding: de saxofoon. Zijn geboortehuis is nu als museum gratis te bezichtigen.

Charles de Gaulle-brug

Deze 54 meter lange brug verbindt de 2 stadsdelen die gescheiden worden door de Maas. Hoewel er in de 9de eeuw al en brug gebouwd was met dit doel, stamt de huidige brug uit 1953. De Charles de Gaulle-brug dankt zijn naam aan de Franse generaal die tijdens de eerste wereldoorlog in Dinant een kogel opving met zijn been. In 2014 werd er een standbeeld van Charles de Gaulle geplaatst aan het begin van de brug.

 

 

Rots van Bayard

Volgens de legende spleet een paard, dat achterna gejaagd werd door niemand minder dan Karel de Grote, de rots van Dinant in tweeën. Zo zou de naaldvormige, 40 meter hoge rots ontstaan zijn die je tegenkomt wanneer je Dinant binnenrijdt. Het echte verhaal? De Fransen hakten in de 17de eeuw een doorgang door de rots, zodat ze makkelijker toegang tot de stad konden verkrijgen. Toch zit er nog steeds een hoefijzervormige afdruk aan de zuidkant van de rots van Bayard. Hoe dat dan te verklaren valt?

Vervoer

Dinant is vanuit Brussel makkelijk met de trein te bereiken, aangezien het stadje een eigen treinstation heeft. Natuurlijk kun je ook met de auto Dinant bezoeken. Vanaf Amsterdam doe je er ongeveer 4 uur over. Voordat je vertrekt is de autoverzekeringen vergelijken aan te raden, want de wegen in België zijn niet van dezelfde kwaliteit als die in Nederland. Voorzichtigheid is geboden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.