Op 1 en 2 februari herleeft de Napoleontische tijd in Museumpark Archeon

Op 1 en 2 februari beleeft de bezoeker zelf hoe het is om in de Napoleontische tijd te leven. Men maakt kennis met het echte leven van soldaten en burgers uit de tijd van Napoleon. Een groots kampement, het leven van toen met speciale demonstraties. Soldaten en burgers van de N.A.N. (Napoleontische Associatie der Nederlanden), de vereniging 2e Bataillon Grenadier Compagnie en hun gasten uit het buitenland laat de bezoekers allerlei activiteiten en demonstraties zien uit ten tijde van de Bevrijdingsoorlog in Nederland, 1813-1815.

Wat gebeurt er in de middeleeuwse stad Gravendam in Archeon?

De verschillende eenheden hebben hun kampen ingericht en laten elkaar voorlopig met rust, waarschijnlijk in afwachting van versterkingen. Wel is er een piket uitgezet: een wachtpost, die in de gaten houdt wat de andere partij doet. Want het is oorlog, maar dat betekent niet dat iedere soldaat meteen op een ander schiet. Gesprekken tussen de wachtposten waren niet ongebruikelijk. Er worden patrouilles gelopen, en om te foerageren, eten en drinken te vinden, maar ook om te kijken hoe sterk de vijand is en te voorkomen dat de vijand nog kan eten. Als soldaten weinig te eten hebben, zullen ze minder snel het gevecht aan willen gaan.

 

 

De commandanten zijn wat besluiteloos, de Franse commandant wil wel weg, maar moet ook rekening houden met zijn loopbaan, de boel zomaar overdragen kan gevolgen hebben. De geallieerde commandant wil de Fransen weghebben, maar gaat liever de strijd niet aan, want dat gaat ten koste van soldaten, en daar is hij zuinig op.

 

 

Demonstraties & activiteiten

Beide dagen worden er exercities uitgevoerd, soldaten krijgen soldij uitbetaald, er vinden inspecties plaats van de troepen en men maakt zich gereed voor de strijd. Ook mogen diverse schietdemonstraties met zowel musketten als met kanonnen niet ontbreken. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met onder andere zwaardvechten, boogschieten, vuur maken en marcheren.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.