Skiplezier in het Ertsgebergte in Tsjechië

Op ongeveer 750 kilometer rijden vanaf Utrecht ligt het Ertsgebergte. De bergen vormen de grens tussen Duitsland en Tsjechië en zijn het ideale landschap voor wintersport. Je vindt er diverse skiresorts met tientallen pistes, langlaufloipes en gezellige restaurants en accommodaties.

De skicentra zijn zeer geschikt voor families en ook de gevorderde wintersporter. Bovendien zijn de steden Karlovy Vary en Loket vlakbij. Ontdek de regio Karlovy Vary in de winter!

UNESCO in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) vormt voor 150 kilometer de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Het is een gebied met jonge bossen, vanwege de mijnbouw dat hier 800 jaar actief was. Door de unieke en innovatieve kennis van mijnbouwtechnieken en waterbeheersystemen zijn enkele mijngebieden in het Ertsgebergte zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet in 2019. Ondanks de verwoestingen van de bossen in de jaren zeventig en tachtig is het gebergte tegenwoordig een populair recreatiegebied.

 

 

Skiën, langlaufen en winterpret in het Ertsgebergte

In het Ertsgebergte kun je volop winterpret beleven. Er zijn moderne skicentra, een breed aanbod aan winteractiviteiten en het is een redelijk sneeuwzeker gebied. Er zijn diverse skigebieden, waarvan Klínovec de bekendste en grootste is. Dit gebied is vernoemd naar de hoogste berg van het gebied. Naar de bergtop Klínovec (1244 m) gaan diverse liften, zowel moderne zitliften als sleepliften.

Vanaf de top kun je prachtige pistes volgen door de bossen. Vlakbij Klínovec ligt het kleinere skigebied Boží Dar en Plešivec, het jongste skicentrum van Tsjechië. In de winter worden veel fiets- en wandelpaden omgetoverd tot langlaufloipes. Langlaufers kunnen rekenen op tweehonderd kilometer aan verzorgde loipes in het Ertsgebergte. Een populair startpunt is Boží Dar. Vanaf hier kun je langlaufroutes volgen van 4 tot 25 kilometer. Het langste traject is de Krušnohorská magistrála. Een langlaufroute van 41 kilometer door de bergketen.

Grensoverschrijdend skiplezier

Skicentrum Klínovec is één van de grootste skigebieden van Tsjechië. De gebieden Klínovec, Neklid en Boží Dar zijn met elkaar verbonden en bieden in totaal 31,4 kilometer aan piste. De helft hiervan is voorzien van sneeuwkanonnen. De langste piste is Jáchymovká van drie kilometer en overbrugt een hoogteverschil van 500 meter. Het gebied heeft in totaal 21 skiliften, waarvan vijf stoeltjesliften. Wat Klínovec extra aantrekkelijk maakt is de samenwerking met het Duitse skiresort Fichtelberg. De twee gebieden staan bekend als Interregio Klínovec-Fichtelberg. Door een gezamenlijke skipas kunnen bezoekers zowel aan Tsjechische als Duitse kant skiën. Wie een skipas koopt voor minimaal 1,5 dag kan gebruik maken van 47 km aan piste inclusief modern snowpark. Het Tsjechische een Duitse skigebied kun je bereiken met een gratis skibus die elke 10 minuten rijdt. Bij de skigebieden vind je bovendien diverse restaurants, après-ski bars en accommodaties op een paar kilometer afstand van de piste.

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Familiegebieden Boží Dar en Plešivec

De gebieden Boží Dar en Plešivec zijn een stuk kleiner als het skigebied Klínovec, maar de plaatsen zijn zeer geschikt voor beginners en families. Er zijn brede pistes, kinderparken, rolbanden en in Boží Dar staat er elke dag een team van skileraren klaar om les te geven. Daarnaast is er een ruim aanbod van winteractiviteiten, zoals snowtubing, snowkiting en hondensleeën. Boží Dar is de hoogstgelegen plaats in Midden-Europa en hierdoor redelijk sneeuwzeker. Wintersportcentrum Plešivec heeft 12 km piste van verschillende moeilijkheidsgraden. De pistes zijn breed (50-80 m) en de langste piste is 4.2 km. De kinderen kunnen skiën in het kidspark met vier bewegende tapijten, terwijl ouders genieten van een drankje in één van de skibars en restaurants. Kleinere skicentra die geschikt zijn voor families zijn in Bublava, Nové Hamry, Potůcky, Střibrné en Aš.

 

 

Wintersteden Karlovy Vary en Loket

Het Ertsgebergte is een ideale bestemming voor wie wintersport met cultuur wilt combineren. Op een half uurtje rijden van Klínovec vind je de mooie stad Karlovy Vary. Karlovy Vary is een belangrijk kuuroord en door de eeuwen heen verbleven hier vele belangrijke personen voor de heilzame warmwaterbronnen. Je kunt het warme water proeven door middel van speciale waterkannetjes. Karlovy Vary beschikt over prachtige architectuur en vanaf de Diana uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De lokale spawafel (Karlovarské oplatky) mag je niet vergeten te proeven, net als de lokale sterke drank Becherovka. Een andere mooie plaats ligt op een kwartiertje rijden van Karlovy Vary is. De middeleeuwse stad Loket is gelegen aan de rivier de Eger en wordt bijna geheel door een meander van deze rivier omsloten (Loket betekent elleboog). Loket is een schilderachtige plaats en heeft een hooggelegen burcht, kronkelstraatjes, huizen met prachtige gevels en een brouwerij.

Meer info: winter.czechtourism.com, interskiregion.com en klinovec.cz/en

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.