De Astense molen krijgt weer even een veldhospitaal 1944

‘Misschien zullen er wel een paar mensen van hun stokje gaan. Dat is heel vaak zo als we ons veldhospitaal uit WOII ergens opstellen. Onze Rode Kruis-post is zo realistisch, dat de verbeelding met de mensen aan de haal gaat. Fijngevoelige types willen dan wel eens omvallen. Maar we hebben genoeg ervaring om die mensen weer snel bij de les te brengen.”

Piet Moors uit Asten-Heusden weet het spannend te brengen. De glastuinder in ruste is een van de drijvende krachten in de Lucky Seventh Historical Group, een groep vrienden die zich bezighoudt met de geschiedenis van de periode 40-45, meer in het bijzonder de historie van de 7th US Armored Division, bijgenaamd The ‘Lucky 7th’.

In het weekend van vrijdag 27 tot en met maandag 30 september is deze groep actief rond de molen in Asten. Op de plek waar exact 75 jaar geleden zonder vooraankondiging een veldlazaret verscheen van de Seventh US Armored Division, wordt ook nu weer een Amerikaans veldhospitaal ingericht.

De club zorgt voor een ingerichte operatiekamer, er komt een ‘toolkit’ en er worden enkele militaire voertuigen geëxposeerd. Het spannende oorlogsweekend bij de molen wordt georganiseerd in het kader van het project Death Valley De Peel, waarmee deze herfst op allerlei manieren 75 jaar bevrijding wordt gevierd.

 

 

Lucky Seventh

De7th US Armored Division – The ‘Lucky 7th’ – vocht in de herfst 1944 als onderdeel van luitenant-generaal Dempsey’s Britse Tweede Leger in Zuid-Nederland. De pantserdivisie was hier allerminst ‘lucky’. Ze kreeg het eerst zwaar te verduren tijdens de Slag om Overloon en later nog eens tijdens de Slag om de Peel.

Daardoor verloor de divisie veel manschappen en materieel. Tegelijk bouwde ‘The Lucky Seventh’ een reputatie op als een taaie strijdmacht die in de natte herfst van 1944 in de Peelmoerassen stand hield tegen een Duitse overmacht. De ervaring die de Amerikanen in de Peel opdeden, kwam hen daarna van pas tijdens het Duitse Ardennenoffensief. Nadat de geallieerden die aanval hadden doorstaan trokken ze in het voorjaar 1945 op naar Berlijn.

Iets van de imposante slagkracht van ‘the Lucky 7th’ is nog altijd terug te vinden in de collecties van de leden van de Lucky Seventh Historical Group. In de bedrijfsruimten van Moors in Heusden staan na inkrimping nog altijd circa 15 stukken uit de Tweede Wereldoorlog. Daaronder een tank, halftracks, vrachtwagens, jeeps, stafwagens en als laatste aanwinst een motor uit de oorlogsjaren. Ook die wordt voor komend weekend afgestoft.

 

 

Veldhospitaal

Het materieel van de Lucky Seventh Historical Group gaat komend weekend dus een grote rol spelen bij molen De Oostenwind aan de Molenstraat in Asten.

Vijfenzeventig jaar geleden keken de molenaars Frits en Ferd van Stekelenburg hun ogen uit toen de geallieerden op hun molenerf neerstreken. De Amerikaanse en Britse soldaten van het veldhospitaal stonden op hun beurt in de rij voor een excursie in hun molen.

Eén van de soldaten, de Amerikaan Jack Keenan, stoffeerde zijn dagboekje met fraaie aquarelletjes van het rustieke Asten van toen, compleet met molen en kerk. Onder de wieken van de Astense molen kwamen oorlog en vrede bijeen.

Gewondenverzorging

Komend weekend 27, 28 en 29 september hoopt de Lucky Seventh Historical Group óók veel nieuwsgierigen te mogen ontvangen. „Omdat onze mensen het deze maand al zo ontzettend druk hebben zit er aan het einde van de maand geen uitgebreide re-enactment meer in. Maar ook zonder dat zorgen wij voor een indrukwekkend kijkje in de wereld van de gewondenverzorging tijdens de oorlog,” belooft hun woordvoerder.

„Het belang daarvan gaat vaak aan de mensen voorbij,” vervolgt hij. „Iedereen denkt dat de oorlog erom ging elkaar dood te schieten, maar dat is niet zo. Tactisch gezien was het veel belangrijker gewonden te maken. Voor de verzorging van één gewonde moest ‘n leger minstens drie man achter de hand houden en die verzorgers konden niet aan de strijd deelnemen, vandaar.”

Dit en nog veel meer informatie kan het publiek opdoen bij een bezoek aan het veldhospitaal. Aangezien de Amerikanen er indertijd ook een kleine bioscoop hadden, wordt er nu met medewerking van Theo Knoops van de Heemkundekring Asten-Someren ook een mini-bioscoop ingericht. Daar worden filmpjes vertoond die verwijzen naar de expositie Death Valley De Peel in het Museum Klok & Peel in Asten. De Lucky Seventh Historical Group zorgt voor het nodige comfort; het publiek kan iets gebruiken, er wordt koffie geschonken en voor de kinderen zijn er donuts en ranja. Er is geen entree, maar vrijwillige bijdragen ter dekking van de kosten worden op prijs gesteld.

Openingstijden

Het veldlazaret wordt vrijdag 27 september opgebouwd en eenmaal klaar is ie ook meteen te bezichtigen. Die dag blijft ie in de avonduren open (tot uiterlijk 22.00 uur). Openingsuren zaterdag 28 en zondag 29 september: van 12.30 tot 18.00 uur

Maandag 30 september blijft de ‘display rond de molen’ nog een dag extra staan opdat schoolklassen er tussen 12.30 en 17.00 uur nog een kijkje kunnen nemen. De openstelling voor het onderwijs komt tot stand in samenwerking met de educatieve dienst van het Museum Klok & Peel.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.