Kom kamperen in vintage-stijl in Frankrijk

‘Vintage toerisme’ is de nieuwe mode in Frankrijk. Vakantiegangers zijn meer dan ooit op zoek naar nostalgie, naar een gepimpte versie van de sfeer van vroeger. Kampeerketen Les Castels ziet het aantal gasten met tenten en campers in retrostijl al een tijdje groeien. Ook zijn er steeds meer Franse attracties en evenementen die inspelen op deze trend.

Vroeger was heus niet alles beter. Maar één ding is zeker: kampeeruitrustingen hadden wel een kek design toen! Hoe geliefd de stijlen van de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 zijn op het moment, blijkt al snel uit een rondje internet. Vintage campers staan voor hoofdprijzen te koop. Bloggers en Instagrammers willen niet anders gezien worden dan in een old school kampeerbusje. En talloze websites tonen hoe je een oude camper of tent kunt pimpen om ze zo een hippe tweede jeugd te geven.

 

 

Onbezorgde jeugdvakanties

Onbewust verlangen veel mensen terug naar de zorgeloze vakanties uit hun kinderjaren. Toen ze met hun ouders een tentje opsloegen of met een vouwwagen op de camping in Zuid-Frankrijk stonden. Eenvoudig maar puur geluk! Les Castels, een netwerk van Franse kasteelcampings, bestaat al sinds 1959. In deze 60 jaar hebben de families die de Castels-campings beheren veel veranderingen gezien in kampeerstijlen. Vooral de behoefte aan comfort is sindsdien enorm toegenomen. En juist daarom is de groeiende voorliefde voor kamperen in retrostijl een opvallende nieuwe trend.

 

 

Kastelen zijn über-vintage

De campings van Les Castels zitten daarbij in een gunstige positie: door hun concept zijn ze per definitie al ‘vintage’. Gelegen op de landgoederen van oude kastelen en landhuizen waar het decor al eeuwen hetzelfde is. Campingeigenaren van Les Castels zien daarom met plezier steeds meer klassiek uitziende campers en tenten (zoals van De Waard of diens Franse tegenhanger Cabanon) op hun terreinen. Frédéric Mancho, eigenaar van Castel Domaine de La Bien Assise in Noord-Frankrijk zegt hierover: “Aflopen zomer arriveerde 1 op de 10 gasten bij ons in een caravan, tent of camper in retrostijl. Onze Facebookpagina staat vol met foto’s!”

Op stap met een solex, Renault 4L of side-car

Hoe wijdverspreid de vintage-mode inmiddels is in Frankrijk, valt te zien aan het groeiende aanbod van toeristische activiteiten en evenementen met een nostalgisch thema. In elke Franse vakantiestreek kun je tegenwoordig tripjes maken met een solex, 2CV, Renault 4L, Citroen DS of Volkswagenbusje. Ook de side-car rukt op: in onder meer de wijngaarden van de Bordeaux en de Provence bestaan er toertochten in klassieke motorfietsen met zijspan.

Ontvang gratis leuke Frankrijk activiteiten

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

Vintage markten en guinguettes

In juli en augustus vinden er in alle delen van Frankrijk vintage-festivals en themamarkten plaats. Met dans, muziek, brocante en klassieke auto’s. En helemaal terug van weggeweest: de guinguette! De typisch Franse dansgelegenheid in de openlucht, met livemuziek en lampjesslingers in de bomen. Ook de fiets roept nostalgie op: Anjou Vélo Vintage, een groot fietsevenement in juli, is inmiddels een begrip in de Loirevallei. Tienduizenden bezoekers komen kijken naar de fietsers die zowel rijwielen als kleding afstemmen op het thema van de jaren ’40 en ’50. Drie Castels-campings liggen in de buurt van dit fotogenieke evenement: Castel Parc de Fierbois, Castel L’Orangerie de Beauregard en Castel le Petit Trianon.

Retrosfeer bij Les Castels

Bij Castel Château de Chanteloup, in de buurt van Le Mans, profiteren kampeerders van de prachtige vintage auto’s die afkomen op Le Mans Classic in juli. Deze vijfsterrencamping biedt zelf glamping-huurtenten die ingericht zijn met brocantemeubels. Castel Château de Martragny ligt in de buurt van de landingsstranden van Normandië, waar veel restaurants en winkels een ode brengen aan de jaren ‘40. De camping zelf heeft onder meer lodge-tenten met een nostalgische uitstraling.

Vintage-stijl kamperen (mét comfort, want de tijden veranderen wel degelijk!) groeit kortom razendsnel in Frankrijk en het wordt ongetwijfeld een van de belangrijkste vakantietrends voor 2020. Benieuwd wat we hiervan kunnen terugzien op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht (9-10 oktober 2019)!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.