De evenementen die je deze herfst in Kassel niet mag missen

Ook in de herfst, het gouden seizoen, is er bij ons weer van alles te beleven. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer stedentrippers ook de documenta-stad weten te waarderen: 2018 was opnieuw een recordjaar voor het toerisme in Kassel. Ontdek een buitengewoon veelzijdige stad, die haar gasten een scala aan aantrekkelijke culturele highlights en andere evenementen te bieden heeft. De belangrijkste highlights van deze herfst hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Thematentoonstelling ‘Hoofse jacht in Hessen’ – Hessisches Landesmuseum, 27 september 2019 t/m 12 januari 2020

Iedereen kent het beeld: een belangrijk sportevenement – op de eretribune de president van het organiserende land. Naast hem een politieke vertegenwoordiger van het bezoekende land. Evenement, privilege, plezier? Of toch politiek?

400 jaar geleden werden dezelfde vragen gesteld. In 1596 nodigde landgraaf Maurits van Hessen-Kassel een hooggeplaatst Engels gezantschap uit voor een hoofse jacht in Melsungen. Zij waren gekomen om namens haar peetmoeder, koningin Elisabeth I van Engeland, ten doop te staan over de Hessische prinses Elisabeth. Na de drie dagen durende doopceremonie volgde een jachtpartij – waar ‘meer vrijheid en ongedwongenheid’ mogelijk was.

 

 

De tentoonstelling gaat aan de hand van concrete jachtpartijen in Hessen in op de maatschappelijke en politieke functie van de hoofse jacht in de vroegmoderne tijd. Prachtig versierde wapens en onderdelen van de jachtuitrusting, maar ook bokalen, bestek, kleding en schilderijen schetsen een beeld van de gastheren en hun gasten. Naast schitterende voorwerpen uit voormalig landgrafelijk bezit in het Museumlandschap Hessen Kassel tonen objecten uit het museum van slot Fasanerie, die in bruikleen zijn gegeven door de Hessische Hausstiftung, en objecten die in bruikleen zijn gegeven door het museum van jachtslot Kranichstein de dimensie van dergelijke jachtpartijen.

 

 

Thematentoonstelling ‘De Leda-code. Een meesterwerk vol raadselen’ – Slot Wilhelmshöhe 1 november t/m 2 februari 2020

Leonardo da Vinci, wiens 500e sterfdag in 2019 wordt herdacht, is naast Michelangelo het prototype van een universeel genie – schilder, beeldhouwer, architect en uitvinder, een rusteloze geest vol ongebreidelde creativiteit, die slechts zelden op één plaats bleef. Vaak werd hetgeen hij had bedacht uiteindelijk voltooid door zijn leerlingen. De schilderijengalerij met oude meesters heeft een van haar belangrijkste schilderijen aan hem te danken: ‘Leda en haar kinderen’, ontworpen door Leonardo en voltooid door zijn leerling Giampietrino. Toen dit schilderij naar Kassel kwam, veroorzaakte dat een regelrechte Leonardo-euforie. Johann Wolfgang von Goethe stond jubelend voor dit schilderij, de keurvorstin van Hessen-Kassel kopieerde het enthousiast en het inspireerde de gebroeders Riepenhausen tot nieuwe werken. Het meesterwerk liet zelfs zijn sporen achter in de romans van Thomas Mann en werd tegelijkertijd een twistappel der machtigen, van Napoleon tot Hermann Göring. De tentoonstelling pluist alles rond dit werk uit, van het ontspruiten ervan aan de geest van Leonardo en de geschiedenis van de vele eigenaren tot de prominenten die het bewonderden.

Nog meer evenementen en allerlei andere informatie vind je op www.kassel-marketing.de.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.