Inheemse Maya Route herontdekt onder VN-vlag

Dit jaar is door de VN uitgeroepen tot Jaar van de Inheemse Talen. Voor de Peruviaanse cultuurpromotor Rubén de la Torre Venezuela de uitgelezen reden om afgelopen juli een heuse Maya Route 2019 te organiseren.

Zijn tour had vooral ten doel om interculturele ontmoetingen met lokale gemeenschappen te hebben. Die stuk voor stuk op traditionele wijze hun habitat beschermen en respecteren, veelal door er samen te leven en in het levensonderhoud te voorzien op basis van eeuwenoude tradities.

Met zijn aandacht voor de oude inheemse talen wil De la Torre de magie van oude volkeren, die aan de basis stonden van wat we nu kennen als Midden-Amerikaanse cultuur, doen herleven. Deze oude culturen kenden een veelheid aan talen zoals Lenca, Chortí, Tolupán, Misquita, Paya, Garífuna en Maya, waarvan er veel nu op het randje van verdwijnen staat.

 

 

Tijdens De la Torre’s reis bleken veel plaatselijke stadsbesturen de echte hoeders van het behoud van inheemse talen te zijn. In veel steden bezochten de circa 200 deelnemers de belangrijkste inheemse erfgoederen en archeologische vindplaatsen van Guatemala, El Salvador, Honduras en het zuiden van Mexico. Variërend van VN-vrijwilligers tot schrijvers, wetenschappers en studenten vanuit vijf continenten hadden het voorrecht om elke uithoek van het wijdse historische Maya-rijk te herontdekken.

 

 

Hoogtepunten van de Maya-tour

De VN-expeditie begon op 1 juli jl. in Tikal (Guatemala), de wieg van de Maya-beschaving. Deze oude Maya-stad, een must-see voor cultuurvorsers, ligt op een kruispunt tussen Guatemala, Mexico en Belize.

In Honduras zijn de Lenca Route en Copán Ruïnes toeristische hoogtepunten. Met als kers op de taart de ruïnes van Quiriguá, behorend tot de best bewaard gebleven en oudste cultuurhistorische schatten van het land.

In de Salvadoriaanse provincie Santiago Nonualco liggen de steden Nahuizalco en Panchimalco, waar het “Nahuatl” wordt gesproken. In deze streek, die bekend is om haar tule, weverijen en handwerken, liggen de ruïnes van Tazumal.

Wie aan Guatemala denkt benoemt steevast de historische stad La Antigua, Unesco werelderfgoed sinds 1979. Haar tempels en kloosters ademen meer dan 500 jaar geschiedenis en de stad kijkt uit over de vulkanen Fuego en Acatenango. Ook de stadjes Tecpán en Panajachel zijn cultuurhistorische aanraders en vormden het decor van De la Torre’s Maya-route.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.