Golfclubs in Nederland hebben het lastig

Golfclubs in Nederland hebben het lastig. In de achter ons liggende periode zien we een flinke toename van het aantal banen en holes en een stabilisatie van het aantal golfers in Nederland. Dit betekent dat het aantal leden per club aan het dalen is.

In totaal zijn er circa 4.100 holes in Nederland (2018) tegenover circa 3.500 in 2013. De sector loopt verder tegen enkele uitdagingen aan, waarvan de grootste de terugloop van het aantal golfers in de leeftijdscategorieën 21 tot 50 jaar is. Dit en meer blijkt uit de publicatie ‘de ‘Golfbaan in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Marktverzadiging

Golf is qua ledenaantal al jarenlang de derde sport van Nederland. De Nederlandse Golf Federatie (NGF) kende in het begin van deze eeuw een forse groeispurt maar sinds 2013 stabiliseert het ledenaantal echter rond de 384.000. De markt lijkt een verzadigingspunt te hebben bereikt. Een trend die ook zichtbaar is in andere West-Europese landen waar niet alleen het aantal banen maar ook het aantal golfers terugloopt. De grootste uitdaging waar de sector voor staat is de terugloop van het aantal golfers in de leeftijdscategorieën 21-30 jaar; 31-40 jaar en 41-50 jaar. In de afgelopen 6 jaar nam het aantal golfers in deze leeftijdscategorieën af met respectievelijk: 16%, 40% en 22%. In 2019 zien we dat de leeftijdscategorie 31-40 jaar zich stabiliseert en we zien een voorzichtig herstel bij de groep 21-30 jaar (+3,9%). De terugloop bij de groep 41-50 jaar is nog niet voorbij (daling in 2019 circa 3%). De groei zit in de leeftijdsgroep boven de 50 jaar waarin 6 jaar tijd het aantal golfers toenam met 24%.

 

 

Toekomst

Het lijkt er op dat de terugloop van het aantal golfers zich langzaam aan het stabiliseren is, alhoewel het herstel nog beperkt is. Richting de toekomst zien we twee scenario’s; stabilisering of terugloop van het aantal golfers. Veel zal afhangen van of de teruglopende ontwikkeling van de groep 41-50 jarigen zich komende jaren blijft voortzetten. In dit geval zal op basis van bevolkingsprognose in 2025 het aantal golfers nog met enkele procenten kunnen dalen.
Om deze trend te kunnen doorbreken moet beter aansluiting worden gevonden bij de jongere doelgroep. Een internationale concept als ‘Topgolf’ zou deze aansluiting mogelijk kunnen bewerkstelligen. Bij dit concept kunnen jongeren kennismaken met golf in combinatie met een fun-element (avondje uit, eten/drinken). Daarnaast moet worden ingezet op herstel van de deelname van de groep 41-50 jaar. Mogelijk dat de vraag naar kortere banen, die we zien toenemen, een middel is om ook hier een betere aansluiting te vinden.

 

 

Baanbezetting en aantal gespeelde rondes

Afgelopen jaren was er ook een verschuiving zichtbaar in het type speler op de golfbanen. Het aantal golfers dat op de baan staat met een strippenkaart is gestegen terwijl met name het aantal greenfree- en speelrecht spelers redelijk stabiel is gebleven. Daarnaast komt uit onderzoek van het NGF naar voren dat 9-holes golfen steeds populairder wordt. Hoewel een baan traditioneel uit 18 holes bestaat, gebeurt het steeds vaker dat men kiest voor de kortere variant. Er is een groeiende behoefte aan kortere banen en minder verplichtingen in de vorm van lidmaatschappen.

Exploitatie

De exploitatie van het clubhuis en daarmee ook de horeca kan een club van de nodige extra inkomsten voorzien. Hierbij zal er moeten worden ingezet op het inrichten van deze ruimtes voor particuliere- en zakelijke evenementen. Verder zal ook yield, net als bij andere subsectoren, mogelijk een effectief instrument kunnen zijn (tijdsstip afhankelijke pricing). Ook verwachten we dat de reeds ingezette trend van bookingsplatformen zich verder gaan ontwikkelen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.