Deze parel van Gran Canaria is door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed

De Werelderfgoed commissie heeft zes nieuwe sites opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst staan nu ook de indrukwekkende Risco Caído en de Heilige Bergen van Gran Canaria. Inmiddels herbergen de Canarische eilanden al vier door Unesco erkende sites bestaande uit zowel natuurgebieden alsmede culturele bezienswaardigheden.

Canarische eilanden zoveel meer dan zon en strand

Naast het super klimaat en de prachtige zandstranden hebben de Canarische eilanden de reiziger zoveel meer te bieden. Het nationale park El Teide (met de grootste vulkaan van Europa) en de stad San Cristóbal de La Laguna, beide gelegen op Tenerife, behoren al jaren tot cultureel werelderfgoed. Maar ook het immateriële werelderfgoed, de Silbo Gomero, een gefloten taal die de lokale bevolking al eeuwen gebruikt op het eiland La Gomera heeft in 2009 de felbegeerde Unesco status gekregen. Nu zijn echter het grottencomplex de ‘Risco Caído’ en de indrukwekkende Heilige Bergen van Gran Canaria aan de imposante lijst van Unesco cultureel werelderfgoed toegevoegd.

 

 

Risco Caído en de heilige bergen van Gran Canaria

De Risco Caído bestaan uit een groot aantal vroege nederzettingen van troglodieten (mensen die in grotten woonden). Het grottencomplex ligt in een uitgestrekt berggebied in het midden van Gran Canaria en bestaat uit kliffen, ravijnen, grotten en vulkanische formaties. Juist die grotten herbergen hét bewijs van de aanwezigheid van een pre-Spaanse cultuur op het eiland. Deze cultuur heeft zich in alle isolatie kunnen ontwikkelen. Bloeitijd van de leefstijl in grotten liep vanaf de komst van Noord-Afrikaanse Berbers (rond het begin van onze tijd) tot de eerste Spaanse kolonisten in de 15e eeuw. Het holbewonerscomplex omvat ook cultusholtes en twee heilige tempels, de Risco Caído en de Roque Bentayga – waar al eeuwenlang spirituele ceremonieën gehouden werden.

 

 

Meer over het schitterende Teide National Park

Het Teide National Park ligt op het eiland Tenerife en heeft als blikvanger de vulkaan El Teide. De hoogste top, de Pico Viejo, is met 3.718 m niet alleen de hoogste top op Spaanse bodem, maar ook de hoogste vulkaan in Europa en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld. Een wandeltocht naar de top van de El Teide blijft boeien met de steeds veranderde landschappen en wolkenvelden. De vulkaan El Teide zelf is ook van belang bij het verzamelen van informatie over de geologie en evolutie van de Canarische eilanden door de eeuwen heen.

De stad San Cristóbal de La Laguna

De stad San Cristóbal de La Laguna is door Unesco in 1999 opgenomen in de werelderfgoedlijst. Deze charmante en kleurrijke stad was vroeger de belangrijkste stad van Tenerife. De stad heeft twee kernen: de oorspronkelijke, ongeplande Bovenstad en de Benedenstad, het eerste ideale ‘stadsgebied’ dat volgens filosofische principes is aangelegd en waar in de brede straten een heel aantal mooie kerken en gebouwen uit de 16e tot de 18e eeuw staan.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.