Vakantiegangers hebben veel douanevragen over maaltijden en planten

Schelpen uit Caraïbisch Nederland, exotisch fruit uit Thailand of waterpijptabak uit Turkije. Enkele voorbeelden van herkenbare aankopen die Nederlandse vakantiegangers mee naar huis willen nemen van bestemmingen buiten de EU. De Nederlandse douane krijgt in de zomermaanden veel vragen over wat je wel of niet mag invoeren in Nederland.

De Douane adviseert vakantiegangers voor vertrek de Douane Reizen App te downloaden, die per bestemming aangeeft wat de regels zijn. Voor iedereen die binnenkort zijn koffers pakt, zet de Douane vier veel gestelde vragen op een rij.

 

 

In de zomermaanden is er een piek van het aantal vragen en vooral foto’s die zij ontvangen met de vraag ‘mag dit mee?’. Veel gestelde vragen en antwoorden over douaneregels buiten de EU zijn:

1. Mag ik koraal en schelpen meenemen?

Koraal is beschermd en mag nooit mee. Voor sommige schelpen zoals karkoschelpen geldt een maximum van drie stuks. Maar niet vanuit Caribisch Nederland. Daar geldt een uitvoerverbod voor karkoschelpen.
– Uit een recente peiling onder 400 Nederlanders blijkt dat ongeveer een op de vijf Nederlanders (17,1%) niet op de hoogte is van de restrictie voor karkoschelpen.

2. Hoeveel alcohol en tabaksproducten mag ik meenemen zonder belasting te betalen?

Reizigers mogen 16 liter bier en 4 liter niet mousserende wijn meenemen. Daarnaast is 2 liter likeurwijn of 1 liter sterke drank toegestaan. Wat betreft tabaksproducten mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo’s of 250 gram waterpijptabak meenemen. Bij combinaties gelden aangepaste hoeveelheden.
– Bijna de helft (48,3%) van de Nederlanders weet niet wat het maximum aantal sigaretten is dat mee mag zonder belasting te betalen.

3. Mag ik maaltijden meenemen?

Dit hangt sterk af van de maaltijd. Zuivelproducten en vlees mogen nooit mee. Het maakt niet uit of deze rauw, bereid of gedroogd zijn. Ook gelden er regels voor bepaalde soorten vis en kruiden.
– 79,4% van de Nederlanders is zich niet bewust dat er soms regels gelden voor gedroogde kruiden. Dat baklava gewoon mee mag weet 34,7%.

4. Mag ik planten of stekjes meenemen?

Voor planten, zaden en stekjes geldt dat deze alleen mee mogen met een speciaal certificaat, uitgeven op de vakantiebestemming
– Iets minder van de helft van de Nederlanders weet dat bloemen of plantenzaadjes voor in eigen tuin (44,4%) of Gingseng (48,1%) niet zomaar mee mogen.

 

 

Kun je iets voor mij meenemen?

Bijna een kwart van de reizigers (23,8%) is weleens gevraagd een souvenir of specifiek product voor iemand anders mee naar Nederland te nemen. Er wordt beduidend minder vaak gevraagd alcohol, sigaretten of tabak mee te nemen (15,8%). Bij twijfels over aankopen tijdens toekomstige vakanties zegt 67,5% van de Nederlanders de regels te gaan checken via de Douane. Dit kan eenvoudig met de Douane Reizen App voor Android en iOS en op Douane.nl. Voor persoonlijk advies deel je een vraag of foto op Facebook of Twitter met #magditmee.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.